• Arrangörerna Anna och Selma ser den anarkistiska bokmässan som en kreativ mötesplats som ger möjlighet för folk att definiera egna problemställningar. På mässans hemsida finns lästips för den som vill förbereda sig inför de olika workshoparna och samtalen.
Skånes Fria

Anarkistisk bokmässa drar igång i Malmö

Arbetskritik, krisen i Europa och aktivism i Syrien är ämnen som står på programmet när Malmös första anarkistiska bokmässa drar i gång i helgen. Under tre dagar fylls Kvarnby folkhögskola med bokbord, seminarier och workshops.

Anarkismen är inte individualistisk. Det konstaterar arrangörerna av Malmö anarkistiska bokmässa. Mässan hoppas de blir en plats för inspirerande möten och för vänsterrörelser att hitta gemensamma vägar i kampen mot den rådande politiken.

– Vi vill arbeta tillsammans emot staten och orättvisor. Det finns många vänstergrupper som arbetar med frihetsbegreppet men alla är inte anarkister. Vi vill försöka komma fram till gemensamma strategier för förändring, säger Selma, som är med i arrangörsgruppen.

Idén till mässan kläcktes runt ett bord på kafé Glassfabriken i Malmö i maj. Någon hade insett att den inte skulle kunna åka på den anarkistiska bokmässan i Stockholm och blev sugen på att göra något liknande i Malmö.

– Intresset visade sig vara jättestort. Folk har hört av sig och nu har det växt till ett tredagarsarrangemang. Det har varit väldigt mycket arbete men det är otroligt peppande att det blir av, säger Anna, som också är med i arrangörsgruppen.

Parallellt med samtal och seminarier pågår flera workshops som ska stimulera till aktivt deltagande hos besökarna. Bland annat håller Radikalt Antisexistiskt Arbete en workshop om sex och samtycke och Första Linjen en workshop om Arbetsförmedlingen och en möjlig organisering av arbetslösa arbetare.

Lördagsmorgonen startar med ett seminarium om arbetskritik där bland annat Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Uppsala universitet och författare till boken Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin, deltar. Han ser tydliga paralleller mellan anarkismen och arbetskritiken och menar att också liberalismen, feminismen och marxismen måste se och kritisera de arbetsromantiska idéer som finns i ideologierna.

– I dag har vi en socialdemokrati som inte ser arbetstidsförkortning som en fråga längre, vilket är märkligt.

I stället har arbete blivit ett självändamål samtidigt som mer och mer arbete är tomt på innehåll.

– Arbetspolitiken går ut på att skapa fler jobb, många av dem är arbeten som tidigare generationer aldrig skulle se som meningsfulla. Samtidigt skär man ned på löner, status och platser på andra jobb som till exempel lärarjobb.

Han menar att uppfattningen om att man genom sitt arbete bidrar till samhället inte stämmer.

– Det är skatt på lön och konsumtion av det som arbetet genererar som ger inkomster åt staten. Det är en konstruerad modell som skulle kunna ändras till att man exempelvis beskattar omsättningen i ett företag istället för människors arbete.

Senare under lördagen pratar Kajsa Ekis Ekman om krisen i Grekland utifrån sin senaste bok Skulden. Hon menar att fascismen i Grekland är ett resultat av EU, IMF och Europeiska centralbankens, den så kallade trojkans, politik som lett till massavskedanden och som gjort det omöjligt för människor att leva i landet.

– De har fått flera nödlån men pengarna går inte till staten utan till att betala räntan på de gamla lånen. Samtidigt har de tvingats skriva på avtal om att sänka minimilönen och privatisera den offentliga sektorn. Det har varit en katastrof för alla utom de stora företagen. Medelklassen är utraderad och fascismen kommer i spåren, säger hon.

Samtidigt vill hon poängtera att Grekland är ett av de få länder i Europa där vänsterpartiet är tre gånger så stort som det högerextrema partiet.

– Det är inget som vi får höra om men det är viktigt att lyfta fram. Vi måste sluta att producera tragedibilden och istället stödja och lära oss av vänsterns kamp. Vi måste ställa krav på politikerna att stoppa trojkans krav på nedskärningar och sänkta löner, säger hon.

Under söndagseftermiddagen hålls ett samtal via Skype med anarkistiska rörelser i Syrien och Egypten om deras roll i kampen för frihet och social rättvisa.

Bokmässan startar på fredag och pågår under lördagen och söndagen på Kvarnby folkhögskola i Malmö.

Fakta: 

Media på mässan

Skåne Frias Ossian Sandin modererar panelsamtalet "Media – Förtret eller Möjlighet", som ska diskutera vad som styr mainstreammedias nyhetsrapportering och hur alternativa mediers villkor ser ut. Panelen består av medarbetare från den grekiska anarkistiska tidningen Apatris och Rune Eltard-Sørensen, journalist och redaktör på Modkraft.dk.

Hela programmet finns på bokmässans hemsida: http://bokmassamalmo.wordpress.com/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu