• Lovis Ansjovis och jorden släpps med en gratis inspirationsguide och lärarhandledning på nätet för skolor som bygger på goda exempel från skolprojekt. Tips på länkar, projekt och böcker finns också med.
  • Författaren Maria Estling Vannestål och illustratören Sanna Hellberg är aktuella med sin tredje bok i serien om Lovis Ansjovis.
  • Skolbarnen har samtalscirklar där de pratar om vad de tycker om med naturen, vad de är rädda för och hur de vill bidra.
Landets Fria

Ny barnbok om omställning

När Lovis får höra att jorden är sjuk blir hon orolig. Barnboken Lovis Ansjovis och jorden handlar om omställning för barn. Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

– Varför är det människor som ska ta hand om planeten när de är så dåliga på det, frågar sig Lovis Ansjovis i den nya boken. Författaren Maria Estling Vannestål och illustratören Sanna Hellberg är aktuella med sin tredje bok i serien om Lovis Ansjovis. Att den skulle handla om miljö var bestämt sedan länge. Förutom kollegor är Maria och Sanna också mor och dotter och för båda har livet allt mer kommit att handla om att förändra världen.

– Vi har länge pratat om att vi skulle göra en bok med miljötema, det senaste året har vi blivit aktiva i omställningsrörelsen, berättar Maria Estling Vannestål.

I boken får vi följa sexåriga Lovis som hör på radion att jorden mår jättedåligt. Hennes mamma menar att familjen gör vad de kan som att källsortera och inte ha någon bil. Men när Lovis och hennes klasskamrater får veta att skogen där skolbarnen leker ska huggas ner för att ett nytt shoppingcenter ska byggas får de nog. Lovis tar initiativ till ett miljöprojekt på skolan där eleverna får lära sig mer om jorden och hur de kan hjälpa den att må bättre.

– Man behöver inte alls känna till teorierna inom omställningsrörelsen för att kunna ta till sig av tankarna i boken. Budskapet är att ingen är för liten för att göra skillnad, säger Sanna Hellberg.

Omställningsprofilen Rob Hopkins tankar om att ta hjälp av sina drömmar, visioner och sin fantasi gestaltas i boken. Barnen återbrukspysslar, ritar drömvärldar, pratar om sina känslor och spelar en egen teaterpjäs i form av en omgjord julsaga med framtidsvisioner och miljötema för att påverka sin omgivning.

– Vi tar också upp inre omställning och aktivt hopp. Barnen har samtalscirklar där de pratar om vad de tycker om med naturen, vad de är rädda för och hur de vill bidra. Det är viktigt att våga känna smärta för att hitta motivationen att göra skillnad, säger Sanna Hellberg.

Lovis Ansjovis och jorden släpps med en gratis inspirationsguide och lärarhandledning på nätet för skolor som bygger på goda exempel från skolprojekt. Tips på länkar, projekt och böcker finns också med.

– Det är så inspirerade att höra berättelser från skolorna och vi vill föra dem vidare. Alla kan bidra med något. Det kan starta i det lilla, men sprida sig som ringar på vattnet och ge stora effekter, säger Maria Estling Vannestål.

Fakta: 

Lovis Ansjovis

I serien finns sedan tidigare böckerna Lovis Ansjovis och glömskan som handlar om demens och Lovis Ansjovis och Rockpappan som handlar om prioriteringar i vardagen.

Maria Estling Vannestål

Bor: I byn Målajord i Småland.

Gör: Har tidigare arbetat som universitetslärare och forskat inom språk och språkundervisning. Författare, föreläsare, kurs- och samtalscirkelledare med fokus på utveckling, kreativitet och hållbarhet.

Driver podden Drömmen om Målajord som handlar om att följa sitt hjärta och sin inre kompass där bland annat Rob Hopkins och Stefan Sundström medverkat. Har medverkat i Tedx med föredraget ”Listening to your inner voice”.

Har nyligen, tillsammans med Sanna, översatt boken Lek och lyssna som handlar om att möta barn med värme och respekt.

Sanna Hellberg

Bor: I en liten stuga norr om Visby.

Gör: Översätter romaner, skriver krönikor för Smålandsposten, ofta med omställningstema, och sysslar då och då med andra kreativa projekt som att skriva poesi och fotografera.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu