• Reporäntan är just nu 0.1 procent. Den som vill spara pengar rekommenderas att ha pengarna på ett sparkonto med ränta.
Fria Tidningen

Så kan du påverkas av minusräntan

För första gången någonsin ligger Riksbankens styrränta på minus 0,1 procent. Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, hjälper till att reda ut hur det kan påverka vanliga bankkunder.

Syftet med sänkningen är att folk ska börja konsumera mer. Innebär det här att de pengar som finns på ett lönekonto kommer att börja minska i värde?

– Det vet man inte. Men lönekontot har normalt ingen ränta. Om man vill spara pengar kan man istället ha pengarna på ett sparkonto. Flera banker har sparkonton med ränta. På en del sparkonton får man ta ut pengar hur många gånger man vill. Men räntan är högre, ju längre tid man låser pengarna på kontot. På vår webbplats kan man jämföra sparkonton hos olika banker.

Är det något speciellt man ska tänka på när man väljer sparkonto?

– Man ska tänka på att man väljer ett sparkonto som har insättningsgaranti. Alla konton som finns med i vår jämförelse har det. Insättningsgarantin innebär att staten garanterar att du får tillbaka upp till 100 000 euro från ditt sparkonto om banken går omkull.

Är det möjligt att den sänkta reporäntan kan leda till att de avgifter som banker tar ut för till exempel kreditkort och betaltjänster kan komma att höjas?

– Det är fullt möjligt. Men det är ingenting som vi vet någonting om i dagsläget.

Kan man tjäna på att låna pengar från en bank nu, eftersom ett lån med minusränta innebär att skulden minskar i värde?

– När du lånar pengar av en bank så kommer du och banken överens om en ränta. Det är inte rimligt att anta att banken betalar pengar till dig för att du lånar pengar av den.

­– Men räntan på bolån är just nu låg. I vår kommer nya krav för bolån att träda i kraft. Kraven innebär att kunden måste amortera på sitt lån, först ner till 70 procent och sedan ner till 50 procent.

I andra länder där man haft en reporänta som ligger på minus, hur har man löst situationen där, finns det exempel på länder där räntan på lönekontot legat på minus, så att de pengar man har haft där börjat minska i värde?

– Ja, det har hänt i till exempel Danmark. Men syftet med den sänkta reporäntan är att få igång konsumtionen. Man vill inte att folk ska ta ut alla sina pengar från banken. Det vill ingen. Banker bygger på att det finns pengar i dem och på att bankerna är trygga.

Fakta: 

Så funkar reporäntan:

Reporänta kallas även för styrränta. Det är Riksbanken som beslutar om styrräntan, som styr alla andra räntor och som bankerna har att förhålla sig till när de sparar pengar hos Riksbanken. Om bankerna efter dagens alla transaktioner har ett överskott i kassan så måste de sätta in överskottet på ett konto på Riksbanken. När reporäntan nu ligger på minus så innebär det att de pengar som sätts in på Riksbanken kommer att minska i värde.

I Danmark:

I Danmark ligger reporäntan på minus 0,75 procent. Där finns en bank som heter FIH
Erhvervsbank. På den banken får kunderna på vissa konton snart betala fem kronor för varje insatt tusenlapp.

Källa: Riksbanken och Svenska dagbladet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu