Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

”Detta är finanskris version 2.0”

Finanskrisen som nu skakar oss är bara en fortsättning på krisen 2008. Det beror på att orsakerna till den första krisen – en lånedriven ekonomi och höjda oljepriser – aldrig botats. Det menar Martin Saar, ordförande i föreningen Aspo Sverige, som studerar och informerar om konsekvenserna av en kraftigt minskad oljeproduktion.

Lokal valuta minskade fattigdomen i favela

En autonom valuta vid sidan av den nationella har skapat en positiv utvecklingstrend i en av Brasiliens många favelas – marginaliserade stadsdelar.

– Det är viktigt att varje bostadsområde hittar sin egen politik, och framför allt att valutan inte centraliseras utan alltid är så lokal och självständig som möjligt, säger Iziane Silvestre, representant för lokala Banco Palmeiras.

Beslut om Saabs framtid väntas nästa vecka

Ekonomi Fackföreningen If Metall beklagar att Koenigsegg group AB drar sig ur köpet av Saab automobil, men vill för övrigt inte kommentera Koenigseggs beslut innan mer information kommit fram.

”Regeringen har ingen politik för ensamföräldrar"

De sänkta ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjukskrivna har förvärrat den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar. Det menar Helene Sigfridsson på organisationen Makalösa föräldrar. ”Vi har fått in rapporter om att många ensamföräldrar inte längre har råd med medicin och glasögon till sina barn. Det är ovärdigt att det här ska behöva hända i ett land som Sverige”, säger Helene Sigfridsson på Makalösa föräldrar.

Ekonomin bättre än väntat

Läget för svensk ekonomi ljusnar. Finansminister Anders Borg (M) skriver upp prognoserna och förutspår att arbetslösheten inte kommer att nå samma höga nivåer som under nittiotalskrisens värstingår.

LO enas om låglönesatsning

Jämställdhetspotterna skrotas och ersätts av en låglönesatsning på minst 125 kronor per heltidsanställd och månad som ska gå till avtalsområden med låga löner.

Sidor

© 2022 Fria Tidningen