Krönika


Pierre Gilly
Fria Tidningen

Krönika: Dubbla måttstockar i historiesynen

Leninpriset får orimligt mycket skäll. Varken Lenin eller Stalin var originella. Maktinstrument som svält och arbetsläger uppfanns långt tidigare av liberaler, skriver Pierre Gilly.

Varje gång Jan Myrdal-sällskapets Leninpris delas ut kan man läsa upprörda invändningar. Kritikerna hävdar att man lika gärna kunde inrätta ett Pol Pot- eller Adolf Hitler-pris. Sovjetunionen hade koncentrationsläger, precis som tredje riket. Lenin och Stalin tog livet av miljoner när de lät politiska motståndare svälta ihjäl i Ukraina på 1920-talet. Lenin och Stalin inspirerade Mussolini och Hitler, heter det.

De övergrepp vi förknippar med kommunism har dock en mycket äldre historia. Den hyllade filosofen Tocqueville rekommenderade under erövringen av Algeriet den franska regeringen att bränna lokalbefolkningens sädesmagasin för att kuva motståndet. Thomas Jefferson ville förhindra att slavupproret på Haiti spred sig genom att svälta ut dem.

Under den stora svälten på Irland i mitten av 1800-talet som tog en miljon liv såg den liberala brittiska regeringen till att ön fortsatte exportera stora mängder livsmedel. London såg svälten som ett tillfälle att straffa de upproriska irländarna och förändra öns demografiska sammansättning.

Under första världskriget inrättade de allierade en sjöblockad mot Tyskland som kostade runt 750 000 tyskar livet. Winston Churchill förklarade att syftet var att svälta ut tyska män, kvinnor och barn. Under andra världskriget svalt tre miljoner bengaler ihjäl. Det fanns tillräckligt med livsmedel; det som skapade svälten var exporten till Storbritannien. Enligt vicekung Richard Temple var de som svalt ihjäl bara kriminella latmaskar. Så sent som på nittiotalet tog de amerikanska sanktionerna mot Irak livet av en halv miljon barn.

Varken Lenin eller Stalin var särskilt originella. De flesta av deras maktinstrument, som svält och koncentrationsläger, uppfanns av makthavare i väst som i dag förknippas med liberalism, demokrati och humanism. Samma regeringar som utrotade ursprungsbefolkningen i Nordamerika och Australien och koloniserade Afrika. Även Hitler och Mussolini lärde sig från dem.

Liberala regeringars övergrepp är i regel osynliga för liberala debattörer. Svenska opinionsbildare tröttnar aldrig på att kritisera Jan Myrdal för vad han sagt om Pol Pot. Att även Gösta Bohman och den borgerliga regeringen protesterade när Vietnam gick in i Kambodja och stoppade dödandet talas det aldrig om. Myrdal och Bohman tyckte bägge att Pol Pot representerade Kambodjas lagliga regering och krävde att Vietnam skulle dra tillbaka sina soldater. Då hade slakten kunnat återupptas. För övrigt samma regering som sålde vapen till Indonesien mitt under folkmordet på Östtimor.

Fakta: 

Leninpriset

• Delas ut av Jan Myrdal-sällskapet en gång per år. Årets Leninpris går till Jan Guillou, efter att Susanna Alakoski tackat nej.

• Priset delas ut den 12 april på Varbergs teater. Eija Hetekivi Olsson får samtidigt Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu