Skånes Fria

Skurupsfestivalen bokar jämställt

Lika många kvinnor som män ska uppträda. Skurupsfestivalen är en av få festivaler i landet som bokar jämställt.

För fjärde året i rad arrangerar eleverna på Skurups folkhögskola Skurupsfestivalen. Förra året slog festivalen publikrekord med över 500 besökare. Och med stöd från bland annat Skurups kommun, hoppas arrangörerna på att dubbla antalet besökare i år. Ett nytt mål för i år är också att boka lika många kvinnliga som manliga artister.

– Vi vill ha ett aktivt och jämställt samhälle och har stört oss på att hela musiklivet är representerat av män. Det är viktigt med kvinnliga förebilder på scen och vi tror att det kan minska glappet för kvinnor att också hålla på med musik, säger Moa Persson, en av festivalarrangörerna.

Och än så länge har det inte varit några problem att hitta tjejer som vill uppträda. Huvudakten på årets festival är Malmöbandet Skilla som består av kvinnliga musiker.

– Det gäller bara att anstränga sig lite som bokare. Det är mest män som har hört av sig och vill uppträda, men det finns gott om bra kvinnliga artister som gärna spelar.

Siestafestivalen i Helsingborg, som arrangeras samtidigt som Skurupsfestivalen, har lyckats sämre med jämställdheten.

– Vi satt och räknade på antalet manliga och kvinnliga akter och kom fram till att nästan alla var män, det är ju helt sjukt, säger Moa Persson.

Hon tror att de manliga artisterna bokas slentrianmässigt, men menar att det finns hjälp att få för de bokare som har problem att hitta kvinnor till scenerna och nämner Rättviseförmedlingen, som bistår företag och organisationer att hitta rätt kompetens, som ett exempel.

– Den startades på grund av att det inte ”fanns” några kvinnliga dj:s, säger hon.

Fakta: 

Skurupsfestivalen

Skilla Llojd, Carl Johan (från Vit Päls), Anna Hertzman, Anna Lena Brundin och Kolonien är några av artisterna som uppträder på festivalen den 1 juni. Filmvisning, barnaktiviteter och seminarium arrangeras också under festivaldagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Nu ska vi nå världsherravälde"

Ersätt brottningen i wrestling med ord och du har metaforbrottning. I den nya underhållningssporten möts ordkonstnärer på scenen och överträffar varandra i att skapa metaforer, ackompanjerade av improviserad livemusik.

Skånes Fria

Hon är pingvinernas språkrör

2041 ska fördraget som förhindrar exploatering av Antarktis förnyas. Lundabon och Antarktisambassadören Bella Papadopoulou Dobrowolska är tillbaka från sin expedition till Antarktis, fast besluten om att rädda kontinenten.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu