Debatt


Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred
  • Man kan inte arbeta för fred genom att förbereda sig för krig, menar Kvinnor för fred.
Fria Tidningen

Ett Natomedlemskap ökar inte säkerheten

Att ett svenskt Nato-medlemskap skulle ge fler fördelar än nackdelar stämmer inte. Militära allianser, upprustning och hot är en förlegad och patriarkal maktpolitik, skriver Ingela Mårtensson, från Kvinnor för fred.

Plötsligt har debatten om svenskt Natomedlemskap kommit i fokus genom offentliggörandet (den 9/9) av utredningen Säkerhet i ny tid. Regeringen hade gett ambassadör Krister Bringéus i uppdrag att utreda ”Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten” men inte svenskt Natomedlemskap. Trots det har utredaren slagit fast att medlemskap i Nato ger fler fördelar än nackdelar. Ryssland pekas ut som det stora hotet främst mot Baltikum men även mot Sverige. Natoförespråkarna har fått stöd för sin argumentation.

Regeringens företrädare har däremot försvarat den nuvarande politiken. De menar att Sveriges militära alliansfrihet bidrar till stabiliteten i vårt närområde. Kvinnor för fred delar den åsikten. Man kan inte arbeta för fred genom att förbereda sig för krig, anser Kvinnor för fred i likhet med Ellen Key för över 100 år sedan. Militära allianser, upprustning och hot är en förlegad och patriarkal maktpolitik. Det visar inte minst invasionerna i Irak och Libyen som har lett till kaos och människor på flykt. Dessa ingripanden av Natostater har påverkat säkerheten i Mellanöstern såväl som Europa på ett mycket negativt sätt.

Istället bör vi skapa en gemensam säkerhetspolitik som utgår från att vi är ömsesidigt beroende av varandra. Det kräver ett så brett och multilateralt samarbete som möjligt som även inkluderar Ryssland. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) skulle kunna spela en mycket mer vital roll i detta sammanhang. I dag finns ingen majoritet i riksdagen eller i befolkningen för ett svenskt medlemskap i Nato. Det ger oss i fredsrörelsen trots allt hopp om säkerhet i en ny tid.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu