Debatt


Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen
  • Det är svårt att uttrycka sig utan att bli politisk, har kungen tidigare sagt.
Fria Tidningen

Kungens tal i riksdagen var politiskt

Att kungen uttalar sig politiskt gör honom till en makthavare som inte kan avsättas ­­– ett av de demokratiska problemen med monarkin, skriver
Yasmine Larsson, Republikanska föreningen.

Kungens tal vid riksmötets öppnande den 13 september innehöll tydliga politiska åsikter, trots att han enligt grundlagens förarbeten ska undvika ”sådant som kan uppfattas som ståndpunktstagande i omstridda samhällsproblem”. Det tydligaste ställningstagandet gällde EU. Kungen sa: ”Också den europeiska unionen utsätts för påfrestningar. Vi måste fortsätta tro på samarbete länder emellan och på ett förbund som garanterar fredlig samverkan.” 49 procent av svenskarna är för ett medlemskap i EU, 24 procent är emot (SCB, maj 2016). Kungens stöd för ”ett förbund som garanterar fredlig samverkan” delas alltså inte ens av en majoritet av svenskarna.

Jag är själv för EU, men det här är en principfråga. Jag ser ju att var fjärde svensk är emot EU, och då blir det här ett politiskt kontroversiellt uttalande. Kungen har själv sagt en gång att ”det är svårt att uttrycka sig utan att bli politisk”. I dag visade han igen att han inte klarar av att hantera sin maktposition. Han respekterar inte att han enligt grundlagen inte ska ha något politiskt inflytande.

Kungens uttalanden i politiska frågor gör honom till en makthavare. En makthavare som inte är vald och inte kan avsättas. Det är ett av de demokratiska problemen med monarkin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu