• Sara Granér, Catrine Hellberg och Susanne Svantesson är med och planerar kulturaktiviteterna på Moriskan inför Feministisk festival.
  • Mirjam Katzin ocj Jesper Miikman koordinerar aktiviteterna som planeras för den feministiska festivalen i Malmö.
Skånes Fria

Nätverk ordnar egen gratis-festival

För dyrt och för lite gräsrotsperspektiv. Det menar Malmö feministiska nätverk, som samtidigt som Nordiskt forum arrangerar en feministisk tredagarsfestival i Malmö.

– Det behövs en festival för alla gräsrötter som fångar all aktivism, säger Mirjam Katzin, från Malmö feministiska nätverk.

Samtidigt som Nordiskt forum arrangeras i Hyllie planerar Malmö feministiska nätverk en festival i Malmö. Nätverket började planera festivalen parallellt med Nordiskt forum då de saknade ett gräsrotsperspektiv på forumet.

– Det finns en del kritik mot forumet men vi har valt att göra det till ett komplement. Gräsrotsrörelsen måste få ha sin grej. Det finns så många aktiva feministiska rörelser i Malmö. Här finns till exempel serietecknare, feministiska teatergrupper och Sveriges enda feministiska dansstudio, säger Mirjam Katzin.

Nätverket har haft fem stormöten där festivalen har börjat ta form. Platsen ska vara Moriskan och Folkets park i Malmö.

– Vi förhandlar med Moriskan om att hyra lokalen. Planen är att ha en gemensam avslutningsfest tillsammans med Nordiskt forum i Folkets park, säger Jesper Miikman som är med och arrangerar festivalen.

Finansiering sker bland annat med 100 000 i kulturstöd från Malmö stad.

– Det är viktigt att festivalen är gratis så att alla som vill kan delta. Den som är intresserad är också välkommen att engagera sig i planeringen av festivalen, säger Mirjam Katzin som gärna ser att studenter och gymnasieungdomar kan lockas till festivalen.

– Jag hoppas att festivalen blir en inspirationskälla för många som är på väg in i rörelsen.

För att locka unga och inte redan invigda feminister kommer det finnas allt från sportaktiviteter, seminarier, workshops, politikerutfrågningar, teater och musik under festivalen.

– En grundval i festivalen är att man ska kunna vara aktiv och prova på olika grejer. Deltagandet är centralt i en feministisk rörelse, säger Mirjam Katzin.

Hittills har fem planeringsmöten arrangerats på Moriskan. Deltagarna är indelade i undergrupper som arbetar med olika teman, bland annat idrott, kultur, seminarier och workshops. Martina Skrak (V), kommunalråd med ansvar för jämställdhetsfrågor i Malmö är med på mötena. Hon är på plats i egenskap av privatperson men säger att en av anledningarna till att Vänsterpartiet i Malmö delar på sina poster som kommunalråd är för att kunna engagera sig i den utomparlamentariska rörelsen.

– Det är här det händer saker och det är här som man utvecklas, säger hon.

En undergrupp fokuserar på valet. De har som mål att sätta feministiska frågor på agendan och granska vad politikerna har åstadkommit.

– De feministiska frågorna har legat i malpåse men nu finns en ny gnista och den ska vi tända till en riktig eld så att det börjar hända saker, säger Mirjam Katzin.

Finns det inte en risk att ni konkurrerar om deltagarna med Nordiskt forum?

– Vi ser det inte som konkurrens utan som ett komplement. Vi har en dialog med Nordiskt forums arrangörer där vi försöker framföra vår kritik men också hitta gemensamma lösningar, säger Mirjam Katzin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Action kring kvinnors rättigheter

Det är dags att debattera kvinnors rättigheter. Det menar arrangörerna av nordens största jämställdhetskonferens Nordiskt forum som arrangeras i Malmö nästa år.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu