• Bengt O Björklunds nya bok är en självbiografi i diktform och handlar om en resa genom Europa på 1970-talet.
Fria Tidningen

"Vi ville förändra världen med en cirkus"

Han satt i turkiskt fängelse för narkotikabrott och upptäckte sig själv på nytt. Vi har träffat Bengt O Björklund, bokaktuell med en ny självbiografisk diktsamling, för ett samtal om droger och litteratur.

Det är många år sedan nu, men i sina självbiografiska diktsamlingar återvänder Bengt O Björklund till de blommiga 60- och 70-talen. Nu är han aktuell med sin andra bok, Vi drömde om en cirkus (Fel förlag). Tidigare har han skrivit om livet i turkiskt fängelse, en annan bild av berättelsen än den som populariserats i kultfilmen Midnight express från 1978. Bengt O Björklund satt fyra år i turkiskt fängelse för innehav av 30 gram hasch innan han flyttades till Sverige.

– Jag blev psykotisk precis innan jag åkte fast. Då hade jag inte läst en bok på många år. I det turkiska fängelset träffade jag en italiensk konstnär som förbarmade sig över den spillra som var jag. När jag hade frisknat till lite började jag upptäcka poesi, litteratur och konst. Jag läste alla böcker jag kom över och träffade på andra konstnärer som inspirerade mig. Så småningom började jag skriva egna dikter, berättar Bengt O Björklund.

Han beskriver hur psykosen inte medicinerades, han fick leva ut den istället. Han mindes knappt vem han hade varit innan han blev sjuk, och det var då självstudierna kom in i bilden. Han förkovrade sig i religion och mytologi, målade tavlor och gjorde musik.

– Vi som satt inne tillsammans fick en otrolig samhörighet i det överbelagda och skitiga fängelset. Jag blev hög på konst och litteratur istället för droger och jag tycker i dag att det var tur att jag hamnade i fängelse, säger Björklund.

Men det var först för 15 år sedan, när den första svenska poesicommunityn på nätet dök upp, som Bengt började skriva självbiografiska dikter. De resulterade så småningom i den hyllade Jag missade Woodstock (2009). Bengt O Björklund valde att berätta om sitt liv i just diktform delvis på grund av de fragmentariska minnesbilderna från de yngre åren.

– Jag började skriva på min självbiografi i prosaform men det tog stopp redan efter några sidor. Dikterna passar mina delvis fragmentariska minnesbilder och läsaren kan själv fylla i vad som finns mellan raderna.

Den första boken slutar när Bengt O Björklund lämnar det turkiska fängelset och blir satt på Österåker 1973. Den nya boken handlar om den dröm han och hans svenska medfångar byggde i fängelset. De ville starta en cirkus som skulle åka världen runt med musik, poesi, yoga, litteratur och mat. Drömmen var nära att förverkligas. De skaffade bussar på varsitt håll och gjorde sig redo att rulla iväg.

– Men pengarna tog slut i Istanbul och en av oss åkte fast i Italien för att han vägrade värnplikt. Det blev en schism mellan mig och en annan av killarna. Så vi delade på de pengar vi hade fått ihop. Min dåvarande flickvän Rose och jag gifte oss och skaffade barn. Sedan kom gröna vågen och vi flyttade upp till Näsåker.

Han kom tillbaka till ett förändrat Sverige, där 68-rörelsen hade mattats av och klingat ut. Bengt O Björklund var med i ett av gängen som hängde inne i Stockholm samtidigt som Kenta och Stoffe (från Dom kallar oss mods). Besvikelsen över det nya Sverige fick honom att börja resa runt i Europa.

– Jag träffade teaterfolk, musiker och författare och mådde bra över mitt nya jag. Jag stötte också på brasilianare och senare kom jag att flytta till Brasilien.

Någon har kritiserat Bengt för att han i så hög utsträckning fokuserar på droger i Vi drömde om en cirkus. Han är noga med att poängtera att han inte vill romantisera. Däremot har droger varit en stor del av hans liv, och därmed oundvikliga i självbiografiska texter, menar han.

– Det är väl allmänt känt att många använde droger i slutet av 60-talet i Sverige. Senare använde jag bara droger vid sociala tillfällen. Istället för att dricka öl kanske jag rökte en braja. Men drogerna har aldrig varit det primära för mig, utan snarare en längtan efter något större. Jag har aldrig varit rabiat motståndare, men jag vet ju att de ställer till problem för många. Jag tror att man kan se mina böcker som en historisk berättelse om hur vårt land har utvecklats, samtidigt som de givetvis fokuserar på mitt liv.

I dag håller Bengt O Björklund på att bygga ett hus utanför Stockholm tillsammans med sin fru. Han arbetar halvtid på den romska tidningen É Romani Glinda och planerar tre böcker till i samma anda.

– I dag känner jag mig lycklig med fru, barn och hundar. Det känns otroligt att mitt liv har tagit en sådan vändning. Och jag trivs med det, säger Bengt O Björklund.

Fakta: 

Bengt O Björklund

• Författare och poet, arbetar på tidskriften E romani Glinda.

• Aktuell med den självbiografiska diktboken Vi drömde om en cirkus (Fel förlag). Hans förra bok Jag missade Woodstock (2009) ger Bengts version av historien från Alan Parkers kultfilm Midnight Express. Karaktären Erich i filmen är baserad på Bengt O Björklund.

• Jag missade Woodstock var en comeback snarare än en debut. Hans första böcker Det genombrutna fönstret och Nådsökarna kom ut på Inferi förlag på 1970-talet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu