Uppsala Fria

Nättidning – ny livgivare till finskan

Skolans modersmålsundervisning i finska räcker inte till. Därför satsar Sverigefinländarnas språk- och kulturförening i Uppsala på projektet Miniminoritet.

30 till 40 minuter modersmål i veckan. Mycket mer än så blir det sällan för sverigefinska barn i grundskolan. De begränsade möjligheterna att prata och skriva på finska gör det svårt att hålla språket vid liv. Leena Huss, Sverigefinländarnas språk- och kulturförenings ordförande, anser att åldrarna 7 till 12 år är kritiska för språkutvecklingen.

– De är inte tillräckligt vuxna för att ha lärt sig språket ordentligt och de är inte tillräckligt unga för att vara i närheten av sina finsktalande föräldrar hela tiden.

Därför lanserar man en finskspråkig nättidning under våren där allt innehåll skrivs av kommunens barn. Texterna kommer att diskuteras fram i workshops som är öppna för alla. Deltagarna tar också egna bilder och illustrerar tidningen. Men det viktiga är egentligen inte vad som hamnar på hemsidan. Enligt Leena Huss är tanken framför allt att ge finsktalande barn i Uppsala en chans att utveckla sitt modersmål, både i tal och skrift.

Projektet sker i samarbete med en svenskfinsk förening i Sigtuna. Där har arbetet med tidningen redan börjat. Leena Huss beräknar att verksamheten i Uppsala kommer att vara igång inom de närmsta månaderna. Hon hoppas dessutom att initiativet kan inspirera andra.

– Vi ser gärna liknande projekt på andra ställen i Sverige. Och då inte bara vad gäller finskan. Samma problem drabbar ju till exempel samiska barn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svårigheter som inte syns

Tabun

I vår andra del om tabun berör vi autismspektrat. Cecilia Ingard är vice ordförande i föreningen Attentions Uppsalastyrelse och har fått diagnosen Aspberger. Hon har tillika ett självskadebeteende.

Uppsala Fria

Manifestation för en plats i värmen

Vinterkylan kan vara farlig för den som saknar ett hem. Samtidigt stängs de offentliga platserna för behövande. Det hävdar nätverket Aktion för ett varmare Stockholm. Den 25 januari manifesterade de för allas rätt till staden och tak över huvudet.

Stockholms Fria

Förskolors hyror marknadsanpassas

Alliansen i Stockholms Stad planerar att kraftigt höja hyrorna för ett femtiotal förskolor, enligt ett förslag som just nu diskuteras av politikerna. "Det blir högre kostnader för förskolorna, som kan få dra ner på lokalytan eller personal", säger Ann Mari Engel, ledamot för Vänsterpartiet i Stockholms Stads kommunfullmäktige.

Stockholms Fria

Björklund försvarar sin skolpolitik

Jan Björklund (FP) är på lästurné och i onsdags fick Flogstaskolans klass 3 A besök av utbildningsminstern. Efter att ha läst högt för barnen fick han besvara en rad frågor rörande betyg och satsningen på nya karriärsmöjligheter för lärare.

Uppsala Fria

Nu är tidig diagnos möjlig för ”Hedesundasjukan”

Med symptom som inte visar sig före fyrtioårsåldern har den så kallade ”Hedesundasjukan” varit svår att diagnostisera tidigt. En forskargrupp vid Uppsala universitet har nu kartläggt uppkomsten av denna ärftliga sjukdom vilket radikalt förändrar möjligheterna.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu