Göteborgs Fria

Industrierna är Göteborgs tuffaste klimatutmaning

Med oljeraffinaderier, kraftvärmeverk och omfattande hamnverksamhet är Göteborg en industritung stad. Koldioxidutsläppen från sektorn är de största på 20 år. Samtidigt har Göteborgs stad små möjligheter att påverka industrinerna och kommunen vill därför att regeringen ska agera.

Göteborgs industrier är stadens största källa till koldioxid. I miljöförvaltningens senaste miljörapport finns åtgärdsförslag för hur koldioxidutsläppen från bland annat trafik, industri och företag ska minska. Industrin behöver energieffektiviseras, men i övrigt handlar de flesta åtgärderna om de andra sektorerna.

– Frånvaron av konkreta åtgärder hänger ihop med att vi har så små maktmedel eller styrmedel, säger Lotta Silfver på miljöförvaltningen i Göteborg.

Hon berättar att kommunen inte har samma kontroll över industrierna som över transportsektorn eller stadens fastigheter.

– Vi har inte mandat att gå in och sätta upp lagar och peka med hela handen, säger hon.

Lotta Silfver säger att koldioxidskatt eller liknande hade kunnat påverka utsläppen, men om det och andra lagar fattas det beslut om på nationell eller europeisk nivå.

– Vi kan trycka på, men beslutet ligger inte hos oss, säger hon.
Ida Jutfelt är enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborg. Hon berättar att de har tillsynsansvar över allt från stora energianläggningar till små fordonsverkstäder. Större företag som är tillståndspliktiga kan ha fått ett tak för hur mycket koldioxid de får släppa ut.

– Om inte företagen följer sina villkor kan vi förelägga om åtgärder, berättar Ida Jutfelt.

Länsstyrelsen kan även sätta upp villkor för vilken typ av teknik som får användas.

Kia Andreasson (MP), ordförande i miljö- och klimatnämnden, tycker att det krävs hårdare miljöregleringar för att komma till bukt med utsläppen – något som Göteborgs stad inte har makt att göra. Men hon är inte beredd att ge upp industrierna.

– Det måste också vara ekonomiskt och socialt hållbart. Vi måste ha industri också, säger hon.

Göteborg har en, för sin storlek, hög andel tillverkningsindustri samt oljeraffinaderier och omfattande elproduktion. Merparten av industriutsläppen kommer från raffinaderierna. Enligt miljöförvaltningens senaste miljörapport kommer de här utsläppen att kvarstå så länge efterfrågan på oljeprodukter består.

– Så länge det finns olja att hämta upp kommer raffinaderierna i Göteborg att finnas kvar. Det är utsläpp svåra att göra något åt, säger Lotta Silfver.

Att köra iväg raffinaderierna ser hon inte som en lösning på klimatutsläppen.

– Om vi tvingar raffinaderierna att stänga kommer utsläppen i Göteborg att minska, men raffinaderierna kommer att flytta någon annanstans så för jordklotet blir det ingen miljönytta, säger hon.

En bättre lösning är att minska oljeberoendet genom att satsa på biobränsle och kollektivtrafik.

– Jag tror att vi kommer att behöva lägga till andra typer av industrier och andra typer av arbetstillfällen för att klara en omställning. Vi kan jämföra med bilindustrin. De behöver kanske bygga något annat och det kan bli samma sak med oljeraffinaderierna om 40 år, säger Lotta Silfver.

Birgitta Losman (MP) är regionråd i Västra Götalandsregionen som är med och investerar i Hamnbanan, järnvägen ut till Göteborgs Hamn. Hon menar att koldioxidutsläppen från industrisektorn kan minska genom kundkrav, framtidsinriktade företagsledare som ser att miljöarbete stärker konkurrenskraften för företaget och genom skarpare miljölagstiftning.

– När vi tidigare har skärpt till miljölagstiftningen har det först varit mycket gissel från industrin. Men sedan har de blivit nöjda då de har haft en konkurrensfördel när andra företag ska komma efter och göra samma sak, säger Birgitta Losman.

Hon tror att dagens företag inte överlever om de är oseriösa och poängterar att miljöarbetet har blivit en självklar del inom de flesta företag. Men här finns också faran för grönmålning, att försöka skapa en miljövänlig men falsk profil.

Det ser hon som den största utmaningen för att få ned utsläppen.

– Alla pratar om miljö. Det är lätt att klappa sig på axeln och inbilla sig att det är tillräckligt. Det händer säkert lika ofta inom politiken som bland företagen.

Birgitta Losman tycker att det är viktigt att titta på naturvetenskaplig fakta. Hon menar att det är en svår balansgång mellan att inge hopp hos människor och företagen om att klimatkrisen kommer att lösas och att våga vara tydlig med vad som är kvar att göra.

Och vad gäller industrin i Göteborg visar naturvetenskaplig fakta att koldioxidutsläppen är de största på 20 år. För att minska koldioxidutsläppen tillräckligt räcker det inte med energieffektivisering, enligt Birgitta Losman som menar att industrin på sikt kommer att ställas om och tillverka mindre miljöskadliga produkter och företag bytas ut i takt med att samhället moderniseras. Hon lyfter fram vågkraft, vindkraft och kulturupplevelser som viktiga exempel och tror att bilindustrins roll kommer att se annorlunda ut. 

– Om vi tror att det kan vara som det alltid har varit kommer det gå alldeles för långsamt. Om vi ska överleva och om det ska finnas jobb och gå att leva här, då måste vi ställa om, säger Birgitta Losman. 

Fakta: 

Vägen till klimatmålen

Del 3: Industrin

Läs även:

Del 1 om miljömålen: Göteborgs miljömål klenare än regeringens vision

Del 2 om trafiken: "I princip alla bilar måste bort från vägarna"

 

1 200

ton koldioxid släpptes ut från industrisektorn i Göteborg år 2010. År 1990 var siffran 800 ton.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klass på liv och död

På pappret är Göteborg en välmående stad, med en befolkning som blir allt friskare och väntas leva allt längre. Men segregationen är stor och bakom de generella siffrorna gömmer sig stora skillnader i hur länge vi förväntas leva.

Göteborgs Fria

Nu planeras ekoby i Göteborgstrakten

Ecovillage Svandammen är kooperativet som vill bygga Sveriges största ekoby i Göteborgstrakten. Tanken är att skapa gemenskap, livskvalitet och att leva hållbart. Den 13 oktober diskuterar föreningen byns framtid på konferensen ”Ett annat Göteborg är möjligt”.

Göteborgs Fria

Omställningskonferens ger hållbara alternativ

På fredag inleds omställningskonferensen ”Ett annat Göteborg är möjligt”. Hur vi kan göra samhället hållbart och motståndskraftigt mot ekonomiska och klimatrelaterade kriser, oljetoppar och resursbrist är frågor som ska ställas på sin spets.

Göteborgs Fria

Så sparar du energi i lägenheten

Hemmet är en riktig energislukare. Men det finns mängder av knep för att minska elförbrukningen. GFT visar hur du kan hålla förbrukningen nere även under hösten.

Göteborgs Fria

Fiskar hotas av varmare hav

Ett varmt hav kan låta lockande under årets regniga sommar. Men faktum är att havens pågående temperaturhöjning hotar djur som lever där. Det konstaterar en grupp forskare från Göteborgs universitet i ett nytt omfattande projekt. Redan nu gör den ökande koldioxidhalten att vissa havsdjur flyttar norrut.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu