Skånes Fria

Malmöföretag importerar från Palestina

Det finns få palestinska produkter i Sverige. Ett nytt handelsavtal ska öka den palestinska exporten till EU. I Malmöregionen finns bland annat olivolja, öl och möbler att köpa från Palestina.

Handeln mellan de palestinska områdena och EU är liten, under 2009 bara drygt en halv miljard kronor. Muren och checkpoints gör det svårt att exportera produkter. Men i Malmöregionen finns ett antal företag som importerar från Palestina. Den ideella föreningen Jord och frihet importerar olivolja från Västbanken.

– Vi vill göra något praktiskt för att hjälpa befolkningen. Förutom att bidra ekonomiskt till det palestinska samhället får vi även möjlighet att sprida information om situationen i Palestina, säger Tor Olofsson, som ansvarar för distributionen av olivoljan i Skåne.

Oljan produceras av palestinska bönder och kooperativ på Västbanken. Exporten till handelsorganisationer runt om i världen är enligt Jord och frihet en viktig del av den palestinska ekonomin. Runt 100 000 familjer på Västbanken är beroende av olivoljan för sin försörjning.

Även ölsugna kan få en smak av Palestina i Malmö. På Nya Tröls serveras ölet Taybeh, Palestinas enda öl, som bryggs på Västbanken och produceras på licens i Tyskland.

Det nystartade företaget Yalla säljer designade möbler från det Betlehembaserade företaget Crescent furniture, som tillverkas i lokala verkstäder runt om i Palestina.

– Det handlar inte bara om att köpa grejer utan också om att stödja verksamheten. Det ger både arbetstillfällen och framtidstro på plats, säger Yallas grundare Anna Harald, som själv har bott på Västbanken.

Importen från Palestina är kostsam då varorna inte kan fraktas i containrar direkt från fabriken utan först måste transporteras genom olika checkpoints till hamnen i Haifa.

– Det är inte lätt att handla med Palestina. Situationen med muren och säkerhetskontrollerna gör att transporten från Betlehem till kusten är lika dyr som resten av transporten hit till Arlöv. Säljaren har ingen kontroll över hanteringen av produkten under transporten och det är mycket kostsamt, säger Anna Harald.

Det planerade handelsavtalet, som röstades igenom i EU-parlamentets utskott för internationell handel i slutet av augusti, syftar till att palestinierna tullfritt ska kunna exportera både jordbruksprodukter och fisk till EU. Något som palestinierna hoppas kommer att hjälpa landet att bygga upp en självständig stat. Men först måste avtalet godkännas av EU-ländernas regeringar och den palestinska myndigheten. Om processen blir som planerat kommer handelsavtalet att träda i kraft efter årsskiftet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu