• Johanna Grip är en av skaparna bakom appen Tjejsamlat och hoppas på att få utveckla appen och göra liknande projekt i framtiden.
Skånes Fria

"Vi nöjer oss inte med några stycken"

Populärkulturen i dag är mansdominerad med få bra kvinnliga förebilder. Kvinnor syns oftast i biroller, som sidekicks eller ögongodis. Det ville skaparna bakom den nya appen Tjejsamlat ändra på genom att skapa ett helt bibliotek fyllt av feministiska tips med kvinnor i fokus.

Johanna Grip och Jeanette Eriksson fann varandra på en programmerarutbildning i Malmö. De var båda intresserade av feminism och populärkultur och började prata om möjligheterna att göra en feministisk app.

– Vi började med att söka på feminism i app-store men där fanns det inte någonting. Det enda som fanns var ett sunkigt quiz som hette ”hur mycket feminist är du?” med frågor som ”rakar du dig under armarna?” Vi kände att vi själva letade efter något som Tjejsamlat och började höra oss för om det fanns ett intresse och det var många som var peppade, säger Johanna Grip.

Johanna Grip och Jeanette Eriksson började programmera appen och arbetade med den på helger, kvällar och lediga dagar.

– Vi ville att appen skulle innehålla populärkultur där kvinnan är i fokus eftersom det mesta handlar om män och deras problem vilket är väldigt tröttsamt. Appen skulle fungera som ett stort bibliotek och vi började lägga in det vi tyckte om och efter det började vi fråga runt på olika forum efter tips.

Appen lanserades för tre veckor sedan och sedan dess har tipsen vällt in. Men vad som räknas som feministiskt har inte alltid varit helt lätta val.

– Det är svårt att göra ett urval och vi har haft en del diskussioner om vad som ska vara med, så som vissa filmer eller serier. Vi har tänkt att vi vill samla så mycket som möjligt där kvinnor har en huvudroll, där de är i fokus, det är det som är huvudsaken.

Även om urvalet ibland har varit svårt har appens grundläggande funktion varit det allra viktigaste; att ge tips på något annat än män i populärkulturen.

– Det betyder otroligt mycket att som kvinna få titta på en kvinna i populärkulturen som man faktiskt kan identifiera sig med. Det är liksom inte roligt att lyssna på Alex Schulman och Sigge Eklund som pratar om deras egna manliga egon. När det kommer till tv-spel finns det knappt någon bra kvinnlig karaktär överhuvudtaget, vilket är så himla tråkigt för jag spelar mycket tv-spel.

Namnet Tjejsamlat är ett medvetet val från skaparnas sida. Sedan 2011 finns ordet i svenska Nyordlistan och förklaras som att tjejer samlar annorlunda genom att nöja sig med några stycken till skillnad från killar som blir maniska i sitt samlande. Johanna Grip och Jeanette Eriksson vill förändra ordets innebörd.

– Vi satt och funderade på vad appen skulle heta och jag tror att Jeanette föreslog att den skulle kunna heta tjejsamlat. Det kändes givet för det är ett så nedvärderat ord och vi ville vända på det och visa att vi inte nöjer oss med några stycken, vi vill ha ett helt bibliotek.

Reaktionerna har varit överväldigande positiva och efter bara tre veckor blivit en populär app att ladda ner.

– Vi har fått sjutusen nedladdningar på två veckor, det visar på att behovet verkligen finns. Det var två veckor sedan Kakan Hermansson bloggade om den, innan dess hade den legat ute en vecka så hon gav den verkligen en skjuts. Vi har fått mycket pepp och kärlek och det är roligt att många av kvinnorna i appen har hört av sig om att det är en fin idé och att de är glada att de är med i appen.

Just nu finns appen inte tillgänglig på androidtelefoner, men det finns planer på att skapa en. Johanna Grip och Jeanette Eriksson hoppas också på att kunna utveckla appen med fler funktioner. Men den stora förhoppningen med appen är att kunna ge tips och nya favoriter.

– Vi vill ju förstås att populärkulturen ska förändras, men det vi gör är att samla redan existerande populärkultur. Det vi vill är att människor ska få tillgång till det här biblioteket och enkelt kunna hitta populärkultur där kvinnan är i fokus. Det är många som hört av sig och berättat att de hittat nya favoritbloggar och poddar och det är ju det som är meningen med appen.

Fakta: 

Tjejsamlat

Appen Tjejsamlat går att ladda ner gratis i app-store. Det går också att besöka dem på deras facebooksida: https://www.facebook.com/tjejsamlat

Tips som skaparna själva tycker om:

Jeanette: Humortv-serien Parks and recreation

Johanna: Tv-spelet Mirrors edge som är ett äventyrsspel där man utövar parkour och hoppar över byggnader. Bloggen Falskheten som handlar om rasism.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skånes Fria

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Skånes Fria

Konstens bortglömda kvinnor

När deras förslag på kvinnliga konstnärer inte godtogs av konstbokförlaget Taschen skapade de utställningen The blank pages, med böcker om hundra konstnärer där sidorna fortfarande är blanka.

Skånes Fria

Allt för laget

För tre år sedan togs de första stapplande stegen med rullskridskor. I dag är sporten Roller Derby en elitsport och det Malmöbaserade laget Crime City Rollers ett av Europas bästa lag. Nu har dokumentären Crime City Love premiär där filmaren Klara Levin följt fyra av spelarna sedan starten.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu