Fria Tidningen

Energiansvarig på Greenpeace vill leda Vattenfall

Martina Krüger är i dag ansvarig för energifrågor på Greenpeace. I veckan föreslog organisationen att hon ska bli Vattenfalls nya styrelseordförande.

Martina Krüger har av Greenpeace blivit nominerad till ny styrelseordförande för Vattenfall. Hon är idag energiansvarig inom organisationen och har större delen av sitt liv arbetat med klimat- och energifrågor. Sedan 1992 har hon arbetat inom Greenpeace och har också en akademisk utbildning i miljökunskap i bagaget.

– Efter att förre styrelseordförande fick sparken satt vi och funderade på vem vi skulle önska oss som ny styrelseordförande. Det ska vara någon som tänker långsiktigt och är beredd att genomföra en stor omställning till ett hållbart energisystem. Då föreslog de mig, säger Martina Krüger.

Vad tror du om dina möjligheter att få uppdraget?

– Jag har en tung meritlista och jag hoppas att de kanske får upp ögonen och i alla fall överväger någon med min kompetens.

Greenpeace har kritiserat Vattenfall hårt för att fortsätta satsa på kärn- och kolkraft men också att satsa på metoder för att avskilja koldioxid istället för att göra en omställning till förnybar energi.

Om Martina Krüger skulle få tjänsten säger hon att hon inte direkt kommer tacka ja utan först se att de verkligen är beredda att göra en omställning.

– Det ska inte bli så att de tar in mig och sedan kan säga att de har Greenpeace i styrelsen och tro att de kan komma undan någon kritik. Jag vill veta att de verkligen är beredda att öppna sig för förändringar.

Hon har ännu inte fått någon respons på sin ansökan men tror att det kan dröja lite till. Den 27 april ska Vattenfall ha sin årsstämma.

– Jag förväntar mig någon typ av respons innan årsmötet i alla fall. Det är fyra veckor kvar. Om de inte väljer mig vill jag veta vilka grunderna till beslutet är, säger hon.

Men om du skulle få uppdraget, vilken skulle vara den första förändringen som du skulle försöka driva igenom?

– Det som är lättast att titta på först är de projekt som är i planeringsskedet, som de fem brunkolsgruvorna som Vattenfall planerar i Tyskland. Just nu pågår planprocessen och det är lättare att stoppa de planerna. Att Tyskland ska ha brunkol efter 2030 får inte bli verklighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rasmus gömde sig i 38 timmar

Kärnkraft

Rasmus Törnqvist befann sig under taket till ett ställverk, utanför Forsmark, i 38 timmar utan att upptäckas. Han är positiv till att folk ser allvaret i vad Greenpeaces aktion visat men hoppas att det också ska leda till en bredare diskussion om kärnkraftens framtid.

Fria Tidningen

Vakter vid kärnkraftverk kan få bära vapen

Ordningsvakter vid svenska kärnkraftverk ska kunna bära skjutvapen. Det föreslår en ny utredning som tagits fram av ett antal myndigheter för att bättre skydda kärnkraftverken mot angrepp.

Fria Tidningen

Brister i säkerheten på svenska kärnkraftverk

Beredskapen inför extrema situationer måste förbättras på svenska kärnkraftverk. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten som i veckan tog emot de stresstester som gjorts av kärnkraftsbolagen.  

Fria Tidningen

Granskningen av SKB:s ansökan inleds

I onsdags ansökte svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, tillstånd att få bygga ett slutförvar för kärnavfall i Sverige. Nu påbörjas en granskningsprocess som kommer ta minst två år. Greenpeace, som har kritiserat slutförvaringsmetoden, kommer hålla ögonen på granskande myndigheter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu