Fria Tidningen

Rasmus gömde sig i 38 timmar

Rasmus Törnqvist befann sig under taket till ett ställverk, utanför Forsmark, i 38 timmar utan att upptäckas. Han är positiv till att folk ser allvaret i vad Greenpeaces aktion visat men hoppas att det också ska leda till en bredare diskussion om kärnkraftens framtid.

Rasmus Törnqvist var en av de som deltog i Greenpeaces aktion mot kärnkraftverken Forsmark och Ringhals i veckan, som de själva kallar ett fredligt stresstest. Tillsammans med den finska aktivisten Atte Aholainen tog han sig in på ett ställverk, en kilometer från driftanläggningen på Forsmark, tidigt på tisdagsmorgonen. Det är en anläggning som enligt Forsmarks kraftgrupp aldrig varit i drift men som av honom beskrivs som ett ”strategiskt viktigt område”.

– En kortslutning i ställverket initierade incidenten 2006, då kärnkraftverket var sju minuter från en härdsmälta. Klockan sju på onsdagskvällen kände vi att vi hade fått ut vår poäng. Vi hade säkert kunnat stanna hur länge vi velat men vi valde att avbryta och överlämna oss till polisem.

Rasmus Törnqvist säger att han innan aktionen förberett sig för att stanna i flera dagar och hade packat ner mat och andra förnödenheter – precis som inför en camping. Men att det skulle bli så länge trodde han aldrig.

– Jag förutsatte att det inte skulle bli så. Vi trodde att det skulle finnas larmsystem och att de skulle kolla igenom ställverket när de visste att det fanns aktivister kvar. Vi såg polis¿patruller med hundar men ingen kom på tanken att kolla ställverket.

Vad visar den här aktionen?

– Några aktivister tog sig in på reaktorsområdet, vi var vid ställverket och några andra befann sig vid en gasturbin. Det visar att det är lätt att ta kontroll över hela verket, vilket är allvarligt om det skulle göras av personer med onda avsikter.

Reaktionerna som väckts till följd av aktionerna har främst handlat om vilka åtgärder som krävs för att rätta till säkerhetsbristerna. Rasmus Törnqvist hoppas att det långsiktigt leder till en bredare debatt om att fasa ut kärnkraften.

– Det är beklagligt om debatten bara handlar om att åtgärda säkerhetsbrister när vi vill visa att kärnkraft aldrig är säker. Å ena sidan är det viktigt, att när det uppstår akuta säkerhetsproblem, att det åtgärdas snabbt men att man efter det tar fram en långsiktig plan, säger han.

Han är positiv till att miljöministern agerade snabbt och kallade till krismöte och att aktionerna skapat stor debatt.

– Men man får hoppas att detta bara inte är ett spel för gallerierna.

Fakta: 

Detta har hänt:

Tisdag: Upp till 70 aktivister tar sig tidigt på morgonen över det yttre staketen till kärnkraftsanläggningarna Forsmark och Ringhals. Några timmar senare går Vattenfall ut och meddelar att alla aktivister är omhändertagna.

Onsdag: På morgonen kommer uppgifter om att fyra aktivister finns kvar på Ringhals. Personerna grips, 28 timmar efter att de tagit sig in på området. På morgonen grips ytterligare två aktivister som befinner sig vid en gasturbin vid Forsmarks kärnkraftverk och under dagen sprids uppgifter om att ytterligare aktivister ska finnas kvar på området. Klockan sju på onsdagskvällen lämnar de två aktivisterna gömstället vid ett ställverk utanför Forsmark, efter att ha befunnit sig där i 38 timmar utan att bli upptäckta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Unga arbetssökande rekryteras till militärutbildning

Arbetsförmedlingen har i veckan ringt runt till unga arbetssökande för att erbjuda de att delta i en militärutbildning. Det är frivilligt men arbetsförmedlaren Joakim menar att unga kan känna en press att de måste tacka ja.

Fria Tidningen

Vakter vid kärnkraftverk kan få bära vapen

Ordningsvakter vid svenska kärnkraftverk ska kunna bära skjutvapen. Det föreslår en ny utredning som tagits fram av ett antal myndigheter för att bättre skydda kärnkraftverken mot angrepp.

Fria Tidningen

Brister i säkerheten på svenska kärnkraftverk

Beredskapen inför extrema situationer måste förbättras på svenska kärnkraftverk. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten som i veckan tog emot de stresstester som gjorts av kärnkraftsbolagen.  

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu