Fria Tidningen

Irland tvingas plundra pensionsfond

10 miljarder euro från den nationella pensionsfonden ska täcka bankförluster och statens budgetunderskott. Det är ett av villkoren i EU:s räddningspaket till Irland.

I söndags kväll blev överenskommelsen mellan EU, Internationella valutafonden och Irlands regering om ett räddningspaket som ska rädda landet från en statsfinansiell kollaps klar. Räddningspaketet inkluderar lån på 67,5 miljarder euro, varav 35 miljarder är stöd till förlusttyngda banker som hotas av konkurs efter riskfylld långivning under fastighetsbubblan.

Ett villkor för lånen från EU och IMF är att Irland minskar de offentliga utgifterna med 15 miljarder euro inom fyra år, samtidigt som landet får behålla sin låga bolagsskatt på 12,5 procent. På söndagskvällen stod det också klart att EU:s finansministrar kräver att Irland ska bekosta ytterligare 17,5 miljarder euro av bankstödet med pengar från olika kapitalreserver, varav 10 miljarder från den nationella pensionsfonden, rapporterar The Guardian.

Planerna på att ta pengar ur pensionsfonden har fördömts av den irländska oppositionen. Regeringen får också kritik för den ränta på 5,8 procent som landet får betala för lånen. Det betyder att de framtida avbetalningarna kommer att utgöra 20 procent av landets skatteintäkter, enligt Irish Times.

Enligt Labour-ledaren Eamon Gilmore har regeringen ”sålt ut landet” och satt det i skuld för många år framöver samtidigt som internationella långivare med krav på irländska banker skyddas från förluster. Men enligt premiärminister Brian Cowen har regeringen inget val.

– Kan Irland klara sig utan det här paketet? Svaret är nej, sade han på en presskonferens på lördagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu