Fria Tidningen

”Det är lyxigt med två mammor”

De nya forskningsrönen glädjer de nyblivna regnbågsföräldrarna Jenny och Lizzie Hargitai. De tror att fördomarna kommer att minska i takt med att olika familjekonstellationer blir vanligare.

Jenny och Lizzie Hargitai fick tvillingar i juni. De tycker att de mestadels har blivit väl bemötta under sin resa till att bli föräldrar.

– På BB var alla väldigt bra, det var helt självklart att jag också var en mamma, säger Lizzie.

Däremot tycker paret att de juridiska turerna kring närståendeadoption har varit krångliga. Eftersom de vände sig till en dansk klinik för insemination blev bara Jenny juridisk förälder, eftersom hon var den födande mamman.

– Skulle något hända Jenny har jag ingen rätt till barnen eftersom adoptionen inte är klar än, säger Lizzie.

Hade paret vänt sig till svenska sjukvården hade de delat det juridiska föräldraskapet redan från början.

– När vi ställde oss i kö för insemination på Sahlgrenska var väntetiden över två år. Vi ville inte vänta så länge, berättar Jenny.

De nyblivna föräldrarna uppmuntras av de nya forskningsrönen som visar att barn med två mammor till och med mår bättre än barn med heterosexuella föräldrar.

– Det kanske är fördomsfullt, men jag tänker att det snarare är lyxigt med två mammor. Ofta är det mammor som tar det största ansvaret för barnen, säger Lizzie.

Även om paret känner viss oro för hur det ska bli när barnen växer upp tror de ändå att fördomarna i samhället kommer att minska.

– När våra barn växer upp kommer det inte att vara ovanligt med två mammor. Vi måste visa barnen att det finns många familjer som ser olika ut, säger Jenny.

 

Läs också: Barn till lesbiska mår bättre

Fakta: 

Familjen Hargitai

Mamma: Jenny 31

Mamma: Lizzie 25

Döttrarna: Lilly och Ylva, 4 månader

Bor: I en trea på Hisingen i Göteborg med hunden Kaya och katterna Ulla och Ruth

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barn till lesbiska mår bättre

Barn till lesbiska mår bra och är bättre anpassade till samhället än barn som vuxit upp med heterosexuella föräldrar. Det visar en amerikansk studie som har följt regnbågsfamiljer i nästan 25 år.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu