Debatt


Sören Kviberg
Fria Tidningen

Klart underkänt för regeringens naturvård

I en granskning av den borgerliga regeringens naturvårdspolitik slår Naturskyddsföreningen fast att man på punkt efter punkt har försvagat insatserna för den biologiska mångfalden. Trots detta hävdar miljöministerna motsatsen. Detta är en obegriplig logisk kullerbytta, skriver Sören Kviberg och Marie-Ann Eriksson från Vänsterpartiet.

Naturskyddsföreningen har nyligen granskat regeringens insatser under mandatperioden inom naturvård och biologisk mångfald. Slutomdömet är klart underkänt.

Naturskyddet har försvagats och skogsvården har omvandlats till en intensivproduktion. Strandskyddet har försvagats genom att kommunerna har getts möjlighet att exploatera i strandnära miljöer. Detta försämrar villkoren för våtmarker som ger liv åt naturens artrikedom, samtidigt som allemansrätten begränsas. Skyddet för de så kallade rödlistade växterna och djuren krackelerar, trots att en nyligen gjord genomgång av de nationella miljömålen visar att skyddet av viktiga skogar för att bevara skogslevande växter och djur är otillräckligt. Anslaget till produktion av ekologiska livsmedel har besparats, vilket leder till ökad användning av bekämpningsmedel i jordbruket. Sänkta anslag och ambitioner begränsar dessutom Sveriges möjligheter att leva upp till internationella överenskommelser om den biologiska mångfalden.

Nödvändiga resurser som fundamentalt är knutna till våra livsbetingelser som skyddet av vår natur och artrikedom utsätts horribelt nog för besparing. Förutsättningar för liv och den naturliga balansen på vår jord utgår från balansen och mångfalden av arter i naturen, den egentliga grunden för mänskligt liv på jorden.

Märkligt nog, trots kritiken, hävdar Andreas Carlgren att Naturskyddsföreningen drar fel slutsatser. Han menar att naturskyddet istället har stärkts. En kullerbytta som ter sig helt obegriplig. Krassa siffror och en organisation som granskat olika regeringar under decennier talar ett tydligt språk. Naturskyddsföreningen säger i ett uttalande, ”Regeringen sätter det privata ägandet före alla medborgares önskan om att värna naturen för kommande generationer”, vilket ger ytterligare ett perspektiv på följderna av regeringens agerande.

En rödgrön regering kommer åter att satsa på naturvården, om detta råder inte någon tvekan. Det är bara att konstatera att den borgerliga alliansen också utgör ett hot mot naturen.

Vackra ord om klimatarbete och naturvård ekar ihåligt när ny asfalt rullas ut i infrastruktursatsningar och den biologiska mångfalden äventyras. Det är viktigt vad man säger, men det är vad man gör som räknas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Framtid för sjöfart

Sveriges långa kustremsa och inre vattenvägar lämpar sig mycket väl för gods- och persontransporter. Utvecklingen sedan 50-talet speglar tyvärr en kraftig tillbakagång för inlands- och kustsjöfart, skriver Sören Kviberg, Oppositionsråd(V), och Jan Alexandersson, Ledamot Regionfullmäktige(V).

Fria Tidningen
Debatt
:

Bäst före datum passerat för Boråsbanan

För att möta framtiden och kravet på hållbara och effektiva transporter är det nödvändigt att investera i tågtrafik. Staten bör satsa på Götalandsbanan. I en första etapp handlar det om Mölnlycke-Landvetter och vidare mot Borås. Det snabbar upp trafiken och skapar också en viktig förbindelse för alla resenärer med flyget, men också för godstrafik till och från flygplatsen, skriver Sören Kviberg, oppositionsråd (V) i Västra Götalandsregionen.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu