Fria Tidningen

Handels offrar minimilönerna

Fackförbundet Handels och Svensk handel tecknade på onsdagseftermiddagen ett nytt kollektivavtal. Därmed blir det ingen strejk för butiks- och lagerpersonalen.

Avtalet omfattar 24 månader och ger 4,7 procents löneökning för butiksanställda respektive 3,7 procent för lageranställda.

– Avtalet garanterar högre reallöner för våra medlemmar och är en tydlig seger för dem som tjänar minst, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels, i ett pressmeddelande. Utöver löneökningar har vi lyckats förhandla fram bättre allmänna villkor och förstärkt skydd för dem som har återanställningsrätt i samband med att företaget ska hyra in personal genom bemanningsföretag.

Samtidigt är Svensk handel lika nöjda med avtalet, som för deras del innebär en ökad kostnad för löner med beräknade 3,85 respektive 3,55. Hur facket och arbetsköparsidan kan få avtalet att se så olika ut –samtidigt som bådas beräkningar stämmer – är möjligt genom ett nytt trick: att minimilönerna höjs med endast 80 procent av löneökningen. När personal avgår och ny anställs minskar alltså arbetsköparnas lönekostnader.

Svensk handels vd Dag Klackenberg är nöjd.

– Det här innebär bra betalt till nuvarande anställda samtidigt som Sveriges arbetsgivare har möjlighet att styra företagen, säger han i ett uttalande.

Fakta: 

Handels och Svensk handels avtal:

Avtalet är tvåårigt och omfattar 100 000 medlemmar.

För butiksanställda innebär avtalet en löneökning om 470 kronor per månad den 1 april 2010 och en löneökning om 501 kronor per månad den 1 april 2011.

För lageranställda innebär avtalet en löneökning om 405 kronor per månad den 1 april 2010 och en löneökning om 425 kronor per månad den 1 april 2011.

Samtidigt höjs minimilönerna med endast 80 procent av löneökningen.

Svensk handel får använda bemanningsföretag, men efter en viss period måste arbetsköparen förhandla med facket. Parterna är överens om förstärkt företrädesrätt vid återanställning.

Källa: Svensk handel, Handels

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu