Fria Tidningen

Rörelsehindrade kräver fungerande tågliftar

Sedan ett fel upptäcktes på en rullstolslift inbyggd i ett X2000-tåg vid julen 2009 har samtliga liftar på dessa tåg tagits ur bruk. ”Situationen har varit så här länge nu, det är inte acceptabelt”, säger Daniel Pollak, Unga rörelsehindrade.

Den som är rullstolsburen kan sedan i slutet av december inte räkna med att kunna åka med SJ som förut. När ett fel upptäcktes på en rullstolslift togs samtliga liftar på X2000-tåg av säkerhetsskäl genast ur bruk.

– Vi upptäckte det här för det par månader sedan vid en rutinkoll. I sådana här frågor måste man jobba med maximal säkerhet. Vi tittar på alla liftar, för att utesluta att det inte är fel på mer än en, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

Under tiden som liftarna är tagna ur bruk erbjuder SJ manuella rullstolsliftar som finns på stationerna. Om det inte finns en lift på en station bekostar SJ taxiresa till en station med lift alternativt taxiresa hela vägen.

– Problemet är ju att de manuella liftarna bara finns på de större stationerna, säger Unga rörelsehindrades språkrör Daniel Pollak. Och taxi tar ganska mycket längre tid än tåg, många måste ju arbeta.

Han påpekar att det dessutom har blivit betydligt krångligare att boka tågbiljett.

– Förut kunde man boka på internet, nu måste man ringa och boka sina tågbiljetter eftersom liftarna inte fungerar. Det gäller både InterCity och X2000. Det är inte alltid helt lätt att ringa och att sitta i telefonkö, säger han.

 

Dag Rosander tycker inte att det är en rättvis beskrivning att säga att det bara finns rullstolsliftar på de större stationerna.

–Det är bara på enstaka stationer man inte har manuella liftar, säger han.

Han framhåller också att Sverige är ett av två länder i Europa som har rullstolsliftar ombord på tågen.

– Sverige är ett av de länder som kommit längst när det gäller tillgänglighet för rullstolsburna.

 

SJ har nu hunnit gått igenom samtliga liftar och har i princip kommit fram till att de ska köpa in nya liftar för att ersätta alla de 80 liftarna på de 40 X2000-tågen.

– Vi håller på och provar en massa nya liftar. Det gör vi för att vara säkra på att de ska funka jättebra, säger Dag Rosander.

 

Unga rörelsehindrade kräver nu i ett öppet protestbrev till SJ:s styrelse och ledning ett svar på hur lång tid det kommer att ta tills liftarna tas i bruk.

Dag Rosander kan inte svara på hur lång tid arbetet med att installera nya rullstolsliftar kommer att ta.

– Det är väl lite för tidigt att komma med en tisdhorisont. Det kan vi göra så fort det är klart med vilka liftar vi ska köpa in, man vill inte köpa grisen i säcken. Det handlar ju om liftar som ska vara säkra och hålla i 10-15 år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu