• Hotell- och restaurangfacket har tillsammans med arbetsmiljöorganisationen Prevent skapat en webbutbildning mot sexism på arbetsplatsen.
  • I Hotell- och restaurangfackets och arbetsmiljöorganisationen Prevents webbutbildning mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen får deltagarna öva på att hantera olika situationer, som spelas upp av skådespelare.
  • Per Persson, avtalssekreterare Hotell- och restaurangfacket
Stockholms Fria

Facket efter sexismlarm: ”Man vill inte bli svartlistad”

Efter tv-kocken Isabella Morrones uppmärksammade blogginlägg om sextrakasserier och olagliga arbetsförhållanden i Stockholms krogvärd bekräftar Hotell- och restaurangfacket hennes bild.

– Situationerna hon beskriver ser vi mer eller mindre varje dag, säger Per Persson, avtalssekreterare på förbundskontoret i Stockholm.

”Jag har jobbat så sjukt mycket gratis i mitt liv”, skriver Isabella Morrone på bloggen devote.se som riktar sig till unga kvinnor. På välkända restauranger har hon jobbat 250 timmar i månaden utan övertid eller OB, skriver hon: ”Ingen vågade säga något. Jobbade vissa dagar 07–01 för att hinna.”

Till vardagen hör att jobba trots att man är sjuk, och att tvingas ”jobba igen” efter att man varit sjuk, enligt Morrone. Hon har även ombetts radera anställdas timmar för att få ner personalkostanderna, skriver hon i blogginlägget som har delats över 1000 gånger på facebook.

Kockens bild stämmer väl överens med vad Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson erfar:

– Man blir både ledsen och förbannad, men inte överraskad. Situationerna hon beskriver ser vi mer eller mindre varje dag. Allt från att man får jobba fler timmar än man är anställd för till att inte får OB eller lön utbetalad. Det är tyvärr vanligt, säger han.

Han tror att det beror bland annat på bristen på trygga anställningsförhållanden.

– Många har osäkra anställningar. 45 procent saknar tillsvidareanställning i branschen. Man vill inte bli av med jobbet eller bli svartlistad och att inte få ett annat jobb om man bränner en chef, säger Per Persson.

Problemen kan vara större i Stockholm än på mindre orter, eftersom ryktet är viktigare om det bara finns ett fåtal etablissemang i omgivningen, tror Per Persson, som har arbetat fackligt i nära 40 år.

– Så länge det finns kriminella krögare som gör allt för att tjäna pengar på att stjäla lön från anställda är det här ett jätteproblem.

Isabella Morrone beskriver i sitt blogginlägg även stor erfarenhet av sexuella trakasserier. ”Chefer som skickar snoppbilder”, en chef som ”brukade kalla oss alla för horor i köket när det blev något fel. ”Jag har blivit tafsad på ett antal gånger. Fått sexuella inviter av nästan alla manliga kollegor jag jobbat med.”– Jag blir inte förvånad av det hon berättar. Det är vanligt och något vi pratar ganska mycket om i branschen, med arbetsgivarorganisationer. Det händer inte alla men det händer ofta, och jag har hört än mer extrema berättelser, säger Per Persson.

Sexuella trakasserier kan vara extra utbrett i krogvärlden, tror Per Persson.

– När jag lyssnar på kollegor från andra branscher lyfter man inte detta som ett problem på samma sätt, så det skulle inte förvåna mig om problemet är större här.

Anställda utsätts både från gäster, arbetsgivare och medarbetare, enligt Per Persson. Bland sistnämnda ser han hur män kan uppleva konkurrens från kvinnor som blir allt fler bland restaurangvärldens maktpositioner, säger han:

– Män kan känna sig hotade i sin yrkesroll av starka kvinnor. Majoriteten av kockarna är fortfarande män, men det blir fler och fler kvinnor. Så det kan handla om att männen känner sig utkonkurrerade.

Hur jobbar facket mot sexismen i restaurangbranschen?

– Vi konstaterar att det är ett arbetsgivarproblem i första hand. Det ska finnas en handlingsplan för hur man hanterar problem när de uppkommer. Det jobbar vi med stenhårt gentemot arbetsgivare.

Ett exempel är att facket under senaste året har skapat en webbbaserad utbildning tillsammans med arbetsmiljöorganisationen Prevent, där anställda och arbetsgivare får öva på att hantera olika situationer, som spelas upp av skådespelare.

– Där beskriver man både hur man som individ borde reagera och vad arbetsgivaren har för krav på sig. Det är väldigt pedagogiskt och bra, säger Per Persson.

Trots att Hotell- och restaurangfacket driver fler fall mot sexuella trakasserier idag än för 15 år sedan handlar de allra flesta förhandlingar med arbetsgivare fortfarande om lön och arbetstider, säger Persson.

– För sexuella trakasserier har jag fått uppfattningen att det inte är så många som vänder sig till oss. Det verkar som att det är väldigt skamfullt att vända sig till en organisation för hjälp, att kvinnor tar på sig skulden själv, och i stället för att protestera kanske man slutar.

Fakta: 

SFT har försökt nå Isabella Morrone, som i dagarna sagt upp sig som köksmästare på en Stockholmskrog för att starta eget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu