• ”Att skapa är att hitta lösningar. Återbruket främjar kreativiteten”, säger Eva Svensson, lärare för utbildningen Recycle design – återbruk på Eskilstuna folkhögskola. Hon är en av dem som har varit med sedan före start. Hon ser Retuna som en nödvändighet. ”Jag tror att vi kommer att förfasa oss över hur mycket vi eldade upp 2017 och hur mycket vi konsumerade.  Det finns andra modeller, men det här är en modell över hur man kan använda saker ett eller två varv till. Det går inte att prata miljöfrågor utan konsumtion”, menar hon. 
  • Utöver en uppsjö av unika fynd finner besökarna en genomgående källa till inspiration kring inredning och upcycling på Retuna. Eller vad sägs om en takhängd kopparmålad cykel eller en förgylld toalettsits? Notera att ”tv-apparaten” i själva verket är en mikro.
  • Eva Nilsson och dottern Stina besöker återbruksgallerian ungefär en gång i veckan. Varför köpa nytt när det redan svämmar över av saker, undrar de. ”Handla second hand”, uppmanar Stina Nilsson. ”Det blir mer personligt. Annars ser alla likadana ut. Dessutom är det bra kvalitet och billigt.”
  • Retuna driver sin verksamhet med ett hållbarhetsperspektiv även socialt. AMA är Eskilstuna kommuns arbetsmarknads- och vuxenförvaltning och driver en butik samt kaféet. Carina Träff, Peter Malmström och Kerstin Lasu jobbar alla på Returen och i AMA:s butik. ”Man gör en insats för miljön varje dag”, säger Carina Träff och får medhåll av Kerstin Lasu. ”Folk lämnar in saker som de själva inte har nytta av, men som andra kan bli glada av”, säger hon.
  • ”Nucho” äger och driver Retuna design, en möbelbutik som fräschar upp och säljer möbler som har skänkts. Här är han i full färd med att ge nytt liv åt en trött byrå med mycket potential.
  • ”Eskilstuna har alltid varit bäst på återvinning. Och nu är vi även bäst på återbruk”, säger Anna Bergström.
  • "Det verkar som om miljöfrågor engagerar väldigt. Vi brukar inte säga att vi är bäst på miljö, eller bäst på återbruk. Vi är bara coolast. Det väcker inte lika mycket anstöt", säger Anna Bergström, verksamhetschef på Retuna återbruksgalleria.
Landets Fria

Konsumtion blir kretslopp på Retuna

Retuna är Sveriges och förmodligen världens första köpcentrum med ett genomgående återbrukstema. Konceptet är enkelt; att erbjuda kunderna ett miljövänligare shoppingalternativ. Butikernas sortiment består av begagnade varor som har skänkts.

Retuna i Eskilstuna slog upp portarna i augusti 2015. Det är egentligen som vilket köpcentrum som helst, men med den unika tvisten att allt som säljs har en gång köpts, använts och sedan skänkts för att gå igenom ytterligare ett varv i konsumtionskedjan. På två våningsplan hittar kunderna det mesta som kan förväntas av en galleria; kläder, sportartiklar, möbler, leksaker och teknikprylar. Verksamheten erbjuder också konferens- och mötesplats för företag.

– Det här är framtidens sätt att bedriva handel. Det är det alla kommer att vilja ha nu, säger Anna Bergström, verksamhetschef.

I direkt anslutning till gallerian finns återvinningsdepån Returen, där människor kan lämna av saker som de inte längre vill ha kvar. Anna Bergström beskriver det här som ett nytt sätt att bekanta sig med det som annars slängs.

– Det som räknas som avfall tycker vi som regel är lite äckligt. Här får vi en möjlighet att närma oss vår egen baksida. Att man får bemöta det liv man valt att leva och att det inte behöver vara så himla äckligt och konstigt.

Köpcentrumet snittar cirka 700 besökare per dag. De flesta kunderna kommer på helgerna, med undantag för Crazy Mondays. Sista måndagen före löning kör hela centret en gemensam utförsäljning.

– Vi får in mer här än vad vi mäktar med att ta hand om och då behöver vi ha utförsäljning emellanåt. En gång i månaden precis före lön. Vi har märkt att när människor precis har fått lön, då vill de köpa nytt. Man gör slut på sina sista slantar då för det är snart dags för påfyllning.

Retuna är hela tiden i en process för att få in fler butiker. Och siktet är inställt på att utveckla och bygga ut. Framför allt är det utbudet av tjänster som täcker människors vardagsbehov som gallerian saknar. Anna Bergström vill erbjuda alternativ som tillåter kunden att göra ett aktivt miljövänligt val.

– Jag tänker att allt som är trendigt och som finns där ute måste vi också ha. Om det står eko-frisör, då tänker folk ”vad är det andra då”? Då blir det möjligt för kunden att göra ett aktivt val.

Hennes visioner stannar dock inte där utan hon talar även om en förpackningsfri matvarubutik, men också det som främjar konceptet att lappa och laga. Skräddare, urmakare, gärna en smed. Det handlar om att ligga i framkant. Retuna är först i sitt slag och har fått sätta standarden. Men Anna Bergström räknar inte med att vara ensam på marknaden länge till.

– När vi väl fått det att fungera i Eskilstuna borde vi få det att fungera överallt. För det kommer bara att bli fler och fler. Alla kommer att vilja ha ett eget Retuna. Det vill de nog redan. De har bara inte vågat satsa ännu.

Fakta: 

Fler kretsloppsparker

Flera kommuner har olika former av kretsloppsparker där det både går att lämna in och köpa begagnade varor och fler är på gång. Här är några exempel.

På Alelyckan i Göteborg finns förutom återvinningscentral bland annat tre olika second handbutiker och ett kafé.

Returhuset på kretsloppsparken i Snårarp i Kristianstad är en daglig verksamhet och ett återvinningsvaruhus som lagar och säljer begagnade varor.

På kretsloppsparken i Sundsvall finns både återvinningscentral och en second hand-butik som Erikshjälpen driver.

Växjö kommun planerar en återbruksby 2018 med flera butiker och kafé. Läs mer på www.landetsfria.se/a/125855.

Enligt GP planerar även Mölndal en kretsloppspark med inspiration från Göteborg och Eskilstuna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växjö får återbruksby 2018

2018 får Växjö en återbruksby, efter några års försening. Där kan saker som invånarna inte längre vill ha få nytt liv och skapa jobb.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu