• Olga Persson.
Skånes Fria

En allvarlig fas i livet

Det kan bli farligt för kvinnor när de bryter upp från en relation menar Olga Persson, generalsekreterare för kvinnojourernas riksförbund Unizon. Hon tycker att alla inblandade bör vara extra vaksamma i det läget om det finns tecken som tyder på våld.

– Det är en exceptionellt höjd risk när kvinnor väljer att lämna våldsamma män. De vet man genom forskning, säger Olga Persson.

Statistiken pekar mot att det oftare är kvinnan än mannen i den nya relationen som utsätts för brott. Kartläggningar från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att i snitt 17 kvinnor varje år mördas av sin nuvarande eller tidigare partner.

Finns det dessutom en bakomliggande vårdnadstvist beskriver Olga Persson det som en ”extra riskfaktor”. Hon menar att samhället borde vara mer vaksamt när det gäller kvinnor som befinner sig i en uppbrottsfas i en relation och utsätts för brott. Den handlar om att socialtjänsten och polisen måste få upp ögonen tidigt men även om förskola och skola. När kvinnan söker en ny relation och mannen utövar mer våld kan det bli farligt.

Olga Persson tycker även att det finns anledning att fundera över till vilken grad kontaktförbud efterlevs.

– De flesta undersökningarna visar att överträdelser är vanligt och att de sällan innebär någon åtgärd från rättsväsendet. Det är många som har påtalat att det här är ett problem, säger hon.

Att polisen har ämnet nära våld i relation som del av grundutbildningen ser hon som positivt men menar samtidigt att det finns en del att arbeta med för myndigheten.

– Den senaste tidens registrering av kvinnors personlighetstyper som har uppmärksammats i media visar att polisen kanske inte fokuserar tillräckligt på förövaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Polisen kan inte hjälpa dig”

Kvinnan ringde polisen och bad om hjälp när hennes exman slog henne. Men ingen kom och efter en timme höggs hennes nya partner ner.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu