Göteborgs Fria

Rödgröna: ”Vi vet inget om MR-enheten ännu”

Stadsledningskontoret vill enligt ett internt förslag lägga ner sin människorättsenhet i sommar. Men den rödgrönrosa ledningen hänvisar till att de inte har fått någon information än.

GFT avslöjade nyligen att Stadsledningskontorets i ett internt förslag vill lägga ner sin MR-enhet i juli, det är en enhet som arbetar med mänskliga rättigheter och antidiskriminering. Nedläggningen är en del i pågående nedskärningar på Stadsledningskontoret. Sista ordet har dock politikerna. GFT frågade därför den rödgrönrosa ledningen om de ställer sig bakom förslaget. Samtliga fyra partier svarar dock att de ännu inte har fått någon information, trots att nedskärningarna inleddes den 1 april och väntas pågå tills juli.

– Du vet uppenbarligen mer än jag, svarar Ulf Kamne (MP) kommunalråd, som tillägger:

– Jag har inte tänkt gå med på någon minskad ambitionsnivå och har inte sett eller hört några sådana förslag från S, V eller Fi.

Mariya Voyvodova (S), biträdande kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter, hänvisar till att det står i stadens budget att arbetet med MR kräver ett centralt strategiskt stöd och att MR också ska vara prioriterat för Stadsledningskontoret.

Men varken hon, kommunalrådet Daniel Bernmar (V) eller Stina Svensson (Fi), ledamot i fullmäktige, svarar på frågan om de ställer sig bakom förslaget att lägga ner MR-enheten.

– Det finns i dag inget färdigt förslag från Stadsledningskontoret om hur de hanterar besparingen, svarar Stina Svensson (Fi). Jag förväntar mig att de följer det som står i budgeten att ”arbetet med mänskliga rättigheter och jämställdhet är en förutsättning för en socialt hållbar stad och kräver ett centralt strategiskt stöd.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lägerledare kräver bättre arbetsvillkor

Göteborgs kommunala lägerledare jobbar utan skriftliga kontrakt och flera av dem får ingen ersättning för sovande jour. De har inte heller rätt till sjukersättning.

Göteborgs Fria

Moderat oroad för nedläggning

Om MR-enheten läggs ner riskerar kommunens MR-arbete att påverkas negativt. Det säger Jesper Vestlund (M), ledamot i Hbtq-rådet.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu