Martin Holmquist

Fördjupning


EU-valet

  • ”Vi måste gå från ett kapitalistiskt system som bygger på förtryck till ett system där människor är i fokus”, säger Margot Müller (FPDF).
Fria Tidningen

”Folkets välfärd måste alltid gå först”

”Om FI kommer in blir det början på ett feministiskt block i EU som kommer att inspirera feminister i hela Europa”. Det menar Margot Müller, språkrör för tyska feministpartiet.

Feministische Partei Die Frauen, FPDF, bildades år 1995 efter att en grupp feminister som deltog i en landsomfattande kvinnostrejk gjorde gemensam sak med det redan existerande kvinnopartiet. Margot Müller var med och startade partiets lokalavdelning i Hessen-regionen. Hon hade tidigare försökt engagera sig i vänsterpartiet Die Linke, men blev snabbt frustrerad över svårigheten att få igenom feministiska förslag i partiet.

– Alla tyska partier och nätverk är mansdominerade. Även om Die Linke och vissa andra partier säger sig vara feministiska, följer de samhällets patriarkala tankesätt. Jag vill inte lägga min tid och energi på att kämpa mot mina egna partikamrater, jag vill ha ett parti som stöder mig och mina idéer, säger Margot Müller.

I dag är hon en av tre språkrör för rikspartiet. Stödet för FPDF var störst i slutet av 1990-talet och många feminister hoppades då att partiet skulle följa i De grönas fotspår och ta språnget från en folkrörelse till ett etablerat politiskt parti. Men när framgångarna uteblev minskade också medlemsantalet.

Efter fjolårets misslyckade nationella val har partiet haft svårt att kraftsamla inför EU-valet och har inte lyckats få in de 4 000 signaturer som krävs för att kunna kandidera. 4 000 underskrifter i ett land med 80 miljoner invånare kan verka som en överkomlig uppgift, men eftersom signaturerna officiellt registreras tvekar många, enligt Müller, inför att ge sitt stöd till ett feministiskt och antikapitalistiskt parti. Varje signatur ska dessutom auktoriseras av myndigheterna i personens hemkommun, ett tidskrävande och kostsamt jobb för ett parti helt utan ekonomiska resurser.

Margot Müller lägger nu sitt hopp till att Feministiskt initiativ tar sig in i EU-parlamentet och sår fröet till en feministisk partigrupp. Hon menar att partierna är överens i de flesta frågorna och att det var lätt att enas om de 14 punkterna.

– Jag tror att alla feministiska partier i världen skulle skriva under på dem. Det är samma krav som ställs av de allra flesta feministiska rörelser.

Enligt Müller är den viktigaste frågan att verka för en värld utan förtryck, krig och exploatering. För henne är också en feministisk politik oskiljaktig från en antikapitalistisk linje.

– Vi måste gå från ett kapitalistiskt system som bygger på förtryck till ett system där människor är i fokus. Folkets välfärd måste alltid gå före ekonomisk vinning.

En fråga där partierna skulle ha kunnat gå i klinch är prostitutionsfrågan. Müller är tveksam till den svenska sexköpslagen.

– Självklart är jag emot prostitution. Frågan är bara vad vi ska göra för att bli av med problemet. Jag tror inte vi kan lagstifta bort att män köper sex. Det enda som verkligen kan lösa problemet är om inkomst- och förmögenhetsskillnaden mellan män och kvinnor inte längre fanns. Enligt FN äger män 99 procent av all egendom i världen och får 90 procent av världens inkomst. Det är det som skapar prostitution.

Müller påpekar dock att det är hennes personliga åsikt och i det europeiska samarbetet sluter partiet upp bakom linjen att den svenska sexköpslagen borde införas i alla EU-länder.

Margot Müller är djupt oroad över den antifeministiska trenden i Europa. Men hon menar att det bara finns ett alternativ – att kämpa vidare.

– Vårt motto är ”Kvinnor, om vi inte gör något i dag så kommer vi att imorgon tvingas leva som i förrgår!” Och vi gör trots allt framsteg. Till exempel var det fram till år 2000 inte olagligt för en man att våldta sin fru i Tyskland. Vi kämpade och lyckades ändra lagen. Feminismen har också påverkat samhället på många olika sätt. I dag har alla myndigheter jämställdhetsplaner, medierna är inte lika sexistiska som förut och könsrollerna luckras sakta upp.

Fakta: 

Feministische Partei Die Fraun

Bildades: 1995

Medlemmar: 400

Resultat, nationella val:
1998: 0,1 %
2002: 0,1 %
2005: 0,06 %
2013: 0,0 %

EU-val:
2004: 0,6 %
2009: 0,3 %

Valsystem:
Krävs 4 000 signaturer fördelade över landet inför varje val.
Tyskland har 99 platser i EU-parlamentet, ingen spärr.

Läs också:

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu