• Demonstration utanför Migrationsverkets förvar i Märsta, tidigare i år.
Fria Tidningen

Utvisningarna till Afghanistan trappas upp

I tisdags genomfördes den andra gruppdeportationen till Afghanistan på kort tid. Fler är att vänta när gränspolisen trappar upp tvångsutvisningarna till landet.

Efter protester från ett 50-tal demonstranter lyckades gränspolisen köra iväg de tre utvisade afghanerna från flyktingförvaret i Kållered till Landvetters flygplats. Där väntade ett inhyrt plan på att flyga dem tillbaka till Afghanistanr. Det hände i tisdags kväll och det är den andra gången på kort tid som en gruppdeportation till Afghanistan genomförs. Så sent som för några veckor sedan skickades elva afghaner via ett chartat plan till Kabul. Och fler liknande utvisningar är att vänta de kommande månaderna, enligt Sören Clerton, chef för gränspolisen i Sverige. Han säger att de vid tidigare utvisningar har mött problem då den afghanska gränspolisen inte har velat ta emot personer som saknar id-handlingar eller för att de har haft synpunkter på deras resedokument.

– Nu har vi skärpt kraven på att personerna ska ha godtagbara id-handlingar. Vi har provat att köra med chartade plan några gånger och det har fungerat bra och vi kommer fortsätta i ungefär samma omfattning under hösten, säger Sören Clerton.

Men utvisningarna har mött kritik från bland annat Flyktingsgruppernas riksråd, FARR. De pekar på att de beslut som ligger till grund för utvisningarna har fattats utifrån gamla riktlinjer om säkerhetsläget i landet, från 2010. I augusti i år släppte FN:s flyktingorgan UNHCR nya riktlinjer där de pekar på en fortsatt allvarlig situation i landet med omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De listar också olika grupper av asylsökande från Afghanistan där de uppmanar till särskild försiktighet i hanteringen. Det rör sig bland annat om journalister, religiösa minoritetsgrupper och hbtq-personer men också om pojkar och män i stridbar ålder och kvinnor och barn.

Men Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger att UNHCR:s rapport bekräftar den bild som Migrationsverket gör av säkerhetsläget i landet.

– Säkerhetsläget är illa men vi gör bedömningen att det går att återsända folk beroende på olika förhållanden, till exempel var i landet man kommer ifrån. Migrationsverket kommer också åka ner på en ny resa till Afghanistan inom en relativt snar framtid då vi kommer kunna göra en bedömning av läget på plats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu