Bekele dubbel mästare igen

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Etiopien regerar i terränglöpning. Vid förra helgens världsmästerskap i Bryssel tog etiopierna 12 av 16 medaljer. Den största stjärnan heter Kenenisa Bekele som för tredje året i rad vann båda distanserna för herrar.

Sport

Med hänsyn till sportens utbredning och den diamanthårda internationella konkurrensen måste terränglöpning vara en av de svåraste sporterna att bli världsmästare i. Desto svårare borde det rimligen vara att dominera i just den sporten. Trots detta är den odiskutabla världsettan i manlig terränglöpning förhållandevis anonym. För inte är Kenenisa Bekele någon megastjärna inom internationell sport - inte ännu i alla fall.

På herrarnas korta distans förra lördagen, 4 km, blev det precis som 2001 och 2002 seger för den 21-årige Bekele. Ut på slutkilometern hade den 160 cm långe etiopiern skaffat sig fyra sekunder till landsmannen Gebremariam och det avståndet hade utökats med ytterligare en sekund när Bekele bröt mållinjen till synes oberörd.

Det blev etiopisk trippel och östafrikanska löpare belade de åtta första platserna. För första gången sedan korta banan infördes 1998 togs lagguldet inte av Kenya, utan av Etiopien.

Dagen efter på den korta distansen, 4 kilometer, tog Kenenisa Bekele spets direkt på startskottet och höll sig sedan i klungans frontlinje fram till strax före halvvägs då han höjde farten.

Kenyanerna var till en början väl samlade i täten men mattades efter hand och när löparna gick ut på det näst sista varvet av fem hade tre etiopier gått loss. Strax efter ryckte Bekele igen och nådde målet 120 m före landsmännen Gebremariam (tvåa på korta distansen) och Sileshi Sihine. Det blev etiopisk trippel och givetvis även seger i lagtävlingen närmast före Kenya och Eritrea.

Den oförliknelige Bekele vann alltså båda sträckorna för tredje året i rad och har nu 8 guld, 5 silver och 1 brons i terräng-VM med lagtävlingarna inräknade.

- Jag ska inte försöka att springa båda sträckorna igen. Det har skrivits historia och jag tror inte att någon kommer att hota mitt rekord i terränglöpning, sa Bekele till iaaf.org.

På damernas 8 km, som avgjordes förra lördagen, blev det överraskande nog inte afrikansk seger.

Det var dock mycket Afrika i täten också här, men Australiens Benita Johnson var starkast och sprang överraskande ifrån etiopiskorna Ejegayehu Dibaba och titelförsvararen Werknesh Kidane. Etiopien vann i alla fall lagtävlingen före Kenya och Storbritannien.

I damseniorloppet över 4 km i söndags lyckades Edith Masai stå emot den etiopiska anstormningen och vinna för tredje året i rad. Hack i häl följde tre etiopiskor med Dibaba och Tebya Erkesso närmast.

Etiopien plockade hem 12 av 16 möjliga medaljer under detta VM - bland annat samtliga för herrseniorer och alla sex lagtävlingarna. Kenyas skörd blev ett guld och ett brons.

Inga svenska löpare deltog på VM i Bryssel.

Fria.Nu