Anna Erlandsson.

Hon utlovar större mångfald i spelvärlden

Publicerad:

– Spel är för alla, säger Anna Erlandsson, ny förbundsordförande för Sverok.

Kultur

Spelhobbyförbundet Sverok samlar den svenska spelhobbyn och är med över 100 000 medlemmar i 3 600 anslutna föreningar ett av landets största ungdomsförbund.

Under Sveroks årsmöte i Sundsvall valdes Anna Erlandsson till ny förbundsordförande. Hon beskrivs av förbundet som en ”multinörd”.

– Det började med fantasylitteratur för min del, vilket ledde till att jag började med lajv. På senare tid har jag upptäckt rollspel, brädspel, kortspel och även cosplay.

Genom det nördfeministiska initiativet ISIS har Erlandsson tidigare arbetat för att göra spelvärlden mer jämställd.

– Jag kommer driva vidare förbundets inriktning på feminism och jämställdhet. De senaste åren går det även se att kvinnor och icke-binära personer i allt högre grad sökt sig till spelvärlden. Spel ska vara för alla, understryker Erlandsson.

En annan del av förändringsarbetet består i att förändra bilden av en spelnörd som en typisk vit medelålders man.

– Vi ska inte vara ett förbund där medlemmarna består av vit manlig medelklass. Vi har tagit fram en rapport för att kartlägga hur den etniska mångfalden ser ut och hur vi kan få verktyg för att bredda oss. Vi ska även fortsätta lyfta hbtq-frågor. Målet är att vi inte bara ska bli fler, vi ska bli mer.

Kommer du få någon tid över för att spela själv?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Min förhoppning är att delta i ett par lajv under nästa år. Just nu testar jag och ett par vänner ett brädspel som heter Imperial Assault. Sedan är jag fan av Magic Gathering, det ska också få lite av den tid jag har över, säger Anna Erlandsson.

Fria Tidningen