• Dokumentärfilmen Sagan om Atletico Husby följer ett fotbollslag i med- och motgång. 
Stockholms Fria

Fotbollssagan som vill ge alternativ till Zlatan

Dokumentären om fotbollslaget Atletico Husby, som visas på SVT nu på måndag, fick en tragisk vändning när lagets stjärna Romario blev mördad. Och plötsligt överöstes filmen – som dittills varit svår att finansiera – med pengar.

Fernando Illezca, filmens regissör och producent som är uppvuxen i Sollentuna, vill skildra förorten och dess människor på ett annat sätt än vad han anser medier i regel gör. Under tiden före projektet såg han bland annat på TV3:s Insider, med Robert Aschberg som programledare.

– Jag ville göra en motpol till det där. De skapade en dålig bild av människor som har en annan etnisk bakgrund än den svenska. Självklart förekommer det kriminalitet, men 95 procent är helt normala. Så jag tog upp kameran och gestaltade de här personerna.

Under en tid pluggade Fernando Illezca i Göteborg. När han var hemma en helg fick han genom en vän höra talas om fotbollslaget Atletico Husby, som vann sina matcher och stormade fram genom seriesystemet. Det var det här som han ville göra en film om: om kompisgänget och med hjälp av dem även spegla en del av samhället.

– Egentligen är jag inte ens intresserad av fotboll. Jag har verkligen försökt, men jag har inte den ådran. Det hade kunnat handla om en balettdansör, basket, eller vad som helst.

Arbetet, från att inledningsvis följa personerna utan kamera, fram till den sista klippningen har varit mödosamt och tidskrävande. Till och från, uppblandat med fabriksjobb och påhugg som taxioperatör, har Fernando Illezca ägnat fem år för att ge liv åt dokumentären. Han berättar hur han tidigare filmat ungdomar i Hammarkullen.

– Det är en process. Så fort jag tog fram kameran fick de en helt annan attityd – det är den självbilden de har. Jag berättar inte mina historier bara för att någon ska tycka bättre om en population, jag vänder mig inte bara till dem som röstar på Sverigedemokraterna för att de ska ändra sitt perspektiv. Utan jag vill skapa nya referenser, säger Fernando Illezcas som själv säger sig ha saknat sådana under sin uppväxt:

– Nu för tiden har ju många Zlatan. Men det är ytterst problematiskt, eftersom en på miljonen lyckas bli det själv. Det är därför den här filmen finns.

Alltså: med kameran i sitt grepp och viljan att komma bort från det stereotypa berättandet om förorten som vanligtvis är fylld med hiphop, våld och droger. Dokumentärfilmen Sagan om Atletico Husby börjar våren 2008. Sent en lördagskväll i oktober samma år händer det oerhörda: Ahmed Ibrahim Ali, som kallades för Romario efter den store brasilianske fotbollsstjärnan, blir knivhuggen till döds i Kista.

Kriminaliteten, den värsta tänkbara, smyger sig ändå motvilligt in i berättelsen. Hur förhåller sig Fernando Illezcas till det?

– Det var en chock för mig också. På den tiden var ett ganska stort bolag intresserat, men det gick jättesegt med finansieringen. När Romario dog slängde de plötsligt pengar på filmen och sade: ”Yes! Nu har vi det: ett gängrelaterat mord”, säger Fernando och fortsätter:

– Men det visade sig inte vara gängrelaterat. Han var på fel plats vid fel tillfälle. Mordet var av slumpmässig art. För de här människorna var det första gången någonting sådant här hade hänt. Det som var chockerande för mig var att jag hade träffat Romario bara två dagar tidigare.

Efter mordet lade Fernando undan kameran, alltför nedslagen förlorade han lusten att filma under flera månader.

– Folk kanske kan säga att det är mitt jobb. Men jag var för känslomässigt engagerad. Jag filmade inte begravningen eller någonting annat under den här perioden.

Samarbetet med tidigare nämnda produktionsbolag upphörde. Sagan om Atletico Husby finansierade han slutligen främst själv, delvis med hjälp av stipendier.

En anledning till att Fernando Illezca valde att gå sin egen väg berodde på att bolaget hade vad han kallar för ”dåliga förutfattade meningar”. I en av de tidigaste scenerna som han tog förekommer en av filmens huvudpersoner, Navid Khosravi, i tomtedräkt tillsammans med sin dotter under juletiden.

– För mig var det en magisk bild. Jag såg min pappa i det. Men reaktionen blev: ”Men är inte han från Mellanöstern, de firar ju inte jul och håller på med pepparkakshus. Tror du han är muslim?”.

– De tittade bara på hans yttre. Då tänkte jag: vänta lite. Han har en dotter som går på dagis där man firar jul. Det ville han inte ta ifrån henne. De förstod inte det från produktionsbolaget. Det är därför jag vill visa de nya referensbilderna, för det kanske är andra som inte heller känner till dem.

[email protected]

Fakta: 

<h2><span class="bold">Vad:</span> Dokumentärfilmen Sagan om Atletico Husby.<span class="bold">Av</span>: Fernando Illezca, producent och regissör. Medregissör Tobias Olofsson.<span class="bold">När:</span> Visas på SVT2, måndag den 19 augusti kl 20.00. Repris tisdag kl 16.45.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här växer drömmen om en färgrikare stad fram

Inför ögonen på nyfikna förbipasserande växer Carolina Falkholts graffitimålning fram, som en dröm. Helst skulle hon vilja måla varje brandvägg i Stockholm med starka färger.

Stockholms Fria

Marinas svåra kamp mot kraften

Under 20 år levde Marina Ljung med Tourettes syndrom, utan att veta vad det var för fel. Den forna popstjärnan räddades av en slump.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu