Fria Tidningen

Krönika: Valdagen – twittersorl eller demokratisk högtid?

Nu vill en kommitté att Sverige ska bli modernast i världen genom att införa datorröstning vid politiska val. Ska man hurra? Observera – det handlar inte om datoriserade röstmaskiner i vallokalerna, sådana där som försnillade Al Gores valseger 2002 och gav världen åtta förfärliga krigsår med George Bush. Nej, nu ska det vara fullfjädrad fjärröstning hemifrån eller från playan eller mellan ölen på en pub, som vilket sms eller twitter som helst. Man skickar ett hatmejl, man näthandlar ett par kalsonger – eller man avger sin röst i Konungariket Sveriges riksdagval. Var och en från sin modul, med skval i hörlurarna så att omvärlden är avskärmad, isolerad och ensam, avlägger man sin röst med en knapptryckning.

Dags att hurra för svensk modernitet?

Jag kan inte låta bli att minnas de gånger jag varit valobservatör i vitt skilda länder som Ryssland, Georgien, Palestina och Indonesien. Folk har trängts i långa köer. Men nästan alltid har det varit gott humör i trängseln. Konflikter har ibland kommit efter valdagen, men under valdagen har nästan alltid en stämning av högtid dominerat. Se här, vi har blivit demokratiska, vi röstar, vi gör det tillsammans, det är vår gemensamma högtidsdag, vi bygger samhället och framtiden tillsammans!

Därefter rösträkning inför öppen ridå, med hundratals företrädare för alla kandidater och partier i publiken. Omständligt och långsamt tas valsedel efter valsedel upp ur valurnan, visas upp för alla, definieras som lagd på det eller det partiet och placeras i rätt hög. Vi räknar tillsammans! Vi genomför demokratin tillsammans!

I Sverige är vi förstås redan långt ifrån detta stadium. Vi har varit demokratiska så länge att det har blivit en del av vardagen. Vi har högt valdeltagande, delvis på grund av det förenklade förhandsröstandet. Miljoner människor röstar redan före valdagen, före de sista valdebatterna. Bra och rationellt, vad bryr man sig väl om politikernas prat. Valdagen är inte annorlunda än alla förhandsvaldagarna.

Så annorlunda i andra demokratier, särskilt de nya. Valdagen – en demokratisk högtidsdag. Men ofta svårare att förhandsrösta, besvärligare (ibland omöjligt) att rösta om man inte befinner sig på hemorten. Lägre valdeltagande.

Med datoriserad fjärröstning kan alla befinna sig precis var som helst, ha en röstapp på sin smartphone och trycka in sitt bidrag till demokratins fortlevnad med en enda knapptryckning. Valvakorna kan skrotas, det finns inget att vänta på, valresultatet kommer att vara klart i samma sekund som valet avslutas. Kan man tänka sig något rationellare? Något som bättre passar det rationella socialingenjörs-Sverige?

Man får bara hoppas att folk inte råkar trycka fel och lägger sin röst i en musikomröstning istället. Eller tar ställning till om naken-Janne eller byst-Lisa ska frysas ut ur Maka söker kaka. Men kanske spelar det ingen roll. Röstning som röstning. Knapptryckning som knapptryckning. Vardagen är full av dem, ett riksdags- eller kommunalval är inget särskilt. Risken är förstås att en del börjar undra varför man ska besvära sig med att delta i ett så avpixlat tvittrande överhuvudtaget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu