Fria Tidningen

Krönika: Efter tio år som bästisar slog vi till

Först när vi lever utanför tvåsamhetsnormen blir den kännbar på riktigt.

Tema Sex 
Del 3: Normkritik

När jag och en av mina bästa vänner hade känt varandra i nästan tio år, bott på samma gata i flera år och alltid umgåtts mycket kände vi att det var dags "att slå till". Vi bokade flyttbil och förde samman våra två bohag till ett. Då hade vi hittat drömhuset, en gul villa i nordöstra Göteborg, med pendlingsavstånd till jobb och förskola.

Inget konstigt med detta.

Förutom att vi inte är ett par i den traditionella meningen två personer som är kära i varandra. Vi är inte heller kompisar som bor tillsammans "i väntan på" att vi ska stadga oss på ett traditionellt sätt. Vi är redan stadgade med varandra och övriga personer i hushållet.

Dessa saker som inte "stämmer" enligt normen har gjort att det känns som att vi plöjer upp en ny väg i den konservativa äktenskapsåkern. Vi gör helt enkelt "fel", och det är kännbart. Vi saknar till exempel vissa ord för att beskriva vår familj. "Extraförälder" kan funka, "sambo" likaså, men gör att folk associerar fel i vissa sammanhang och vi blir placerade i facket för lesbiska par, vilket i och för sig är trevligt, men inte stämmer i just vårt fall. Framtida kontaktbarn som vi tar hand om, men som ingen av oss nödvändigtvis har fött ut, har vi heller inget bra namn för. Är detta syskon?

Precis som genusforskaren Malena Gustavson förklarar är det först när människor lever utanför tvåsamhetsnormen som den blir kännbar på riktigt.

Rapparen Dirty Snow har just gett ut boken Snuskiga akademiens ordbok med tips på nya ord för att bredare kunna beskriva saker som rör sex och samlevnad. Jag önskar mig något liknande inom området relationer och nya familjekonstellationer och hoppas att vi i framtiden har en arsenal av ord för att beskriva viktiga, långsiktiga och kärleksfulla relationer, vare sig de är romantiska eller ej, romantiska ibland, och ibland inte, ibland inkluderar många, ibland färre, och så vidare.

Den klassiska parrelationen där det finns en man och en kvinna som lever tillsammans (och skaffar, eller snart ska skaffa, biologiska barn) kommer också vara en möjlig väg, bland många andra, i framtiden.

Och det finns många sätt att öppna upp samhället för att möjliggöra för fler att plöja nya vägar, eller bredda där någon annan redan farit fram. Och i väntan på nya ord som beskriver nya familjekonstellationer är det bra att använda det som faktiskt finns och inkluderar fler. Barn istället för flicka/pojke, extra/förälder istället för mamma/pappa, partner istället för flickvän/pojkvän. Om vi alla slutar att "anta" saker på förhand, och anstränger oss för att skala bort våra fördomar undviker vi att reproducera förlegade normer vad gäller relationer.

Fakta: 

<h2>Mathilda Andersson är redaktör för avdelningen Hälsa.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vi förväntas leva två och två

Tema Sex

Tvåsamhetsnormen är en av samhällets grundpelare, menar genusforskaren Malena Gustavson. Den som bryter mot den blir ifrågasatt. Men hur monogama är vi egentligen?

"Ska ni inte ha ett riktigt förhållande snart?"

Tema Sex

Maria är gift med Anders men de har båda även sex med andra. Något som har mött en hel del motstånd hos omgivningen. "Många verkar tycka det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor", säger Maria.

© 2022 Fria Tidningen