Skånes Fria

Ofokuserad film om nätpiraterna

Den tjugosjätte november 2012 fälldes den slutgiltiga domen i The Pirate Bay-rättegången. Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfried Svartholm Varg och Carl Sundström ansågs skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. I dokumentären The Pirate Bay, Away From Keyboard (TPB AFK) får vi följa förloppet fram till slutgiltig dom, och det är en ofokuserad resa.

Regissör Simon Klose verkar osäker på om energi antingen ska läggas på principiella frågor kring upphovsrättens utformning i ett av internet sammanlänkat nätsamhälle, eller på den mänskliga interaktionen mellan The Pirate Bay:s upphovsmän när de, som Peter Sunde uttrycker det, umgås Away From Keyboard. Lösningen Klose erbjuder är att dela dokumentärens tid mellan dessa två teman, en ansats som ger den ett spretigt intryck.

The Pirate Bay är i dag världens största fildelningssajt. Den fungerar som en virtuell behållare för uppladdning av främst film och musik som sedan kan laddas ned gratis av individer runt om i världen. Kommer det sätt att tillhandahålla och cirkulera film och musik som The Pirate Bay representerar, och nu även har dömts för, att i framtiden ge upphov till nya affärsmodeller hos den etablerade film-, musik- och även bokindustrin? Kommer etablerade kulturproducenter att försöka hitta ett sätt att fungera i symbios med detta nya konsumtionssätt, eller kommer både ”piraterna” och ”antipiraterna” att fortsätta stå på varsin sidan av stängslet? Det är en viktig frågeställning att finna genomarbetade svar på för både konsumenter och producenter av kultur, och i detta sammanhang, om ingenting annat, är TPB AFK en viktig dokumentär. Den går att ladda ned från The Pirate Bay, under CC (by)-licens.

Fakta: 

Film

The Pirate Bay, Away From Keyboard (TPB AFK)

Av: Simon Klose

Var: SVT 26 februari kl 22 eller för nedladdning på http://watch.tpbafk.tv

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Superhjälte, väx upp

Superhjälten är mer i ropet än någonsin, Aje Björkman kartlägger vigilanternas uppgång under tre decenniers tid.

Fria Tidningen

Världens dryga kusin, kulturen – En ambivalens

En avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, författad av forskare John Ambrecht, hävdar att kulturen är värd mer än det vi betalar för den. Aje Björkman resonerar kring vad som händer med kulturen när den ska kvantifieras och drar en oväntad slutsats.

Landets Fria

”Medborgarna har blivit kunder”

I sin senaste film dyker 72-åriga filmaren Stefan Jarl rakt in i tidsandan. Godheten är en dokumentär om ett samhällsskifte från gemensamt till privat, om girighet och ökade klyftor.

Fria Tidningen

”Jag har en stark tro på konsten”

Det politiska syns som en tydlig röd tråd hos artisten Alexander Ringbäck. Men något tydligt budskap har han inte. "Jag brukar inte tänka i form av budskap. Däremot tycker jag det är hemskt viktigt att ha någonting att säga. Jag vill framförallt förmedla något mänskligt."

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu