Fria Tidningen

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Tusentals demonstranter har de senaste dagarna tagit till gatorna i Bahrain för att markera årsdagen av upprorets början 14 februari 2011 och för att protestera mot det styrande kungahuset. Många affärer har hållits stängda och protesterande har blockerat vägar och kastat stenar som svar på polisens beskjutning med tårgas och hagelgevär. 16-åriga Hussein al-Jaziri sköts till döds under torsdagsmorgonens protester enligt bland andra Bahrains människorättscenter BCHR. Han är det 88:e bekräftade offret sedan upprorets början enligt BCHR. I dag väntas al-Jaziris begravning dra till sig många sörjande demonstranter.

Samtidigt med protesterna har regimen initierat en ny runda förhandlingar mellan den tidigare legala oppositionen och företrädare för regimtrogna grupper. Nationella islamiska förbundet al-Wefaq och reformvänstern Nationella demokratiska aktionsförbundet Waad tillhör de oppositionsblock (partier är inte formellt tillåtna) som deltar i dialogen. De senaste förhandlingarna sommaren 2011 kollapsade när al-Wefaq lämnade den i protest mot att deras krav inte hörsammats. Splittringen mellan parterna är tydlig även denna gång.

– Regeringen vill att överenskommelsen lämnas över till hans majestät Kungen och sedan till parlamentet för beslut, berättar Muneera Fakhroo som representerar Waad i förhandlingarna per telefon till Fria Tidningen. Men vi tycker annorlunda. Vi hoppas att regeringen går med på en folkomröstning om resultatet av förhandlingarna och förändringar i konstitutionen. Vi vill reformera systemet till en konstitutionell monarki.

Långt ifrån alla i proteströrelsen delar den synen. ”Yaskoot Hamed!”, ”Ner med kung Hamed!”, har varit något av gatuprotesternas signaturmelodi sedan säkerhetsstyrkorna tvångsevakuerade det stora protestlägret på Pärlrondellen i huvudstaden Manama för snart två år sedan. Många av de som protesterar på gatorna avvisar sedan länge reformer och vill att kungen tillsammans med regimen avgår. Februari 14-koalitionen är en ungdomsrörelse utan formella ledare som växt i styrka i takt med att förändringarna uteblivit och våldet mot demonstranterna fortsatt. En aktivist inom koalitionen skriver med löfte om anonymitet från Fria Tidningen att de avvisar förhandlingar.

”Allt regimen säger om dialog är bara falska undanflykter. Den korrupta tyranniska regimen saknar trovärdighet och är hopplöst oföränderlig och det enda val vi har är att med varje legitim metod försöka störta den så att vårt folk kan uppnå självbestämmande och välja sin egna regering”, skriver aktivisten i ett mejlsvar till tidningen.

Under veckans protester har slagorden ”Ingen dialog med mördare” hörts och många demonstranter tycks dela Februari 14-koalitionens skepsis mot förhandlingar. Hittills har bara någon enstaka polis av lägre grad dömts för inblandning i dödandet av demonstranter. Få av de protesterande tror att en dialog kommer leda till verklig förändring och att de skyldiga för brott mot mänskliga rättigheter ställs inför rätta. 14 Februari-koalitionen ser dessutom den nuvarande regimen som en ockupationsregering allt sedan den tog hjälp av saudiska trupper för att slå ned upproret i våren 2011.

Muneera Fakhroo tycker ändå att oppositionen måste verka inom systemet och samarbeta med Saudiarabien och andra länder i Gulfstaternas samarbetsorgan GCC.

– De som kräver att systemet faller och att vi inför republik är orealistiska, säger Muneera Fakhroo. Vi är en del av GCC och vill fortsätta vara det.

Kan du förstå att ungdomar i 14 Februari-koalitionen är frustrerade över bristen på förändringar?

– Ja, de är frustrerade. Det har ju gått två år.

Bahrains strategiska läge i den oljerika Gulfen har gjort att regimens nedslag mot oppositionen undgått hård kritik från västländer och internationella straffåtgärder. Den amerikanska flottan har en av sina viktigaste baser i regionen stationerad i Bahrain och EU-länder som Storbritannien har nära band till regimen. 14 Februari-koalitionen är starkt kritisk till vad de kallar västvärldens ”dubbla måttstockar” och hoppas på mer stöd från andra europeiska länder, Ryssland och Kina – ja, och även Iran om de får stöd därifrån, skriver en av deras aktivister i mejet till Fria Tidningen. Men mest av allt hoppas de på stöd från vanliga människor i Sverige och andra länder:

”Vi uppmanar svenska folket och fria folk i världen att stödja Bahrains revolution och solidarisera sig med dess folk. Att sättapress på sina regeringar att dra hem deras ambassadörer från Bahrain och demonstrera till stöd för bahrainiernas rätt till självbestämmande”.

En sådan demonstration hölls på fredagen utanför riksdagen i Stockholm och stöddes av bland andra Svenska freds och Skiljedomsföreningen som är kritiska till Sveriges fortsatta vapenexport till Bahrain och Saudiarabien.

– I reglerna som styr vapenexporten står att respekt för mänskliga rättigheter är ett centralt villkor för att export ska beviljas, skriver Svenska Freds i ett pressmeddelande Trots att riksdagen har fattat ett tydligt beslut om att skärpa vapenexporten till icke-demokratier fortsätter den ansvariga myndigheten ISP att bevilja krigsmaterielexport till berörda länder, konstaterar de.

Fakta: 

Upproret

14 februari 2011: Demonstranter ockuperar den ikoniska Pärlrondellen i Manama.

14 mars 2011: Saudiarabien skickar trupper för att bistå regimen. Pärlrondellen stormas.

15 mars–1 juni 2011: Undantagstillstånd. Massprotesterna återvänder först när det hävs.

2 juli 2011: Samtal inleds. Det största oppositionsblocket Al-Wefaq lämnar samtalen två veckor senare.

10 februari 2013: Nya samtal inleds mellan opposition och regimtrogna.

11 februari 2013: Bahrains människorättscenter BCHR släpper rapport som bekräftar att 87 personer dödats under upproret.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

Fria Tidningen

Växtsjukdomar slår mot Afrikas småbönder

En snabb spridning av virussjukdomar bland växter utgör ett stort hot mot Afrikas småbönder. Om inte småodlarna får de verktyg och kunskaper de behöver för att hantera problemen riskerar miljontals människor att förlora sin försörjning, enligt afrikanska jordbruksexperter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu