Fria Tidningen

C – hemvisten för kärnkraftsmotstånd

Centerpartiet är fortfarande den naturliga hemvisten för den som vill stoppa kärnkraften. Det menar partiets ekonomiska talesperson Per Åsling. Och påståendet att Centerpartiet lagt sig till höger om Moderaterna ger han inte mycket för.
– Vi är ett pragmatiskt parti som är fast förankrat i politikens mittfåra, säger han till Fria Tidningen.

Han går i sin fars fotspår, Per Åsling, 55 år och centerpartistisk riksdagsledamot från Jämtland. Fadern heter Nils G Åsling och hade det otacksamma uppdraget att vara industriminister under åren på 70-talet när oljekris, varvskris och stålkris var orden för dagen. Men född in i centerrörelsen? Nej, där protesterar Per Åsling. Tonåren präglades snarare av revolt mot familjetraditionen. På jackan satt ”knappar med röda stjärnor och knutna nävar” och det politiska engagemanget låg i Miljöförbundet. Sedan följde eget företagande, och först år 2006 knackade partipolitiken på. Övertalad att ställa upp på centerlistan kunde han förvånat konstatera att väljarna kryssat in honom i riksdagen.
Dagens centerparti kämpar för att hålla näsan över fyra procent i opinionsmätningarna. Men i mitten av 70-talet var bilden en annan med ett stöd som periodvis gick över 30 procent, och förklaringen stavades ”kärnkraft”. Inför valet 1976 ställde centerledaren Torbjörn Fälldin gång på gång en fråga till socialdemokraternas Olof Palme som många menar gjorde slut på 44 års (S)-styre. ”Kan du, Olof Palme, säga till dagens ungdom att du ger dem ett bättre samhälle när du ger dem ett kärnkraftssamhälle”, löd frågan.

I dag säger centern att kärnkraften blir kvar ”i överskådlig framtid” och har godkänt att uttjänta aggregat kan ersättas med nya. Så Fälldins fråga kan gå i retur – kan centern säga till dagens ungdom att ni ger dem ett bättre samhälle när ni låter kärnkraftssamhället bli kvar?
– Haha, det var en bra fråga, och du ställer den till en som varit med och gått Barsebäcksmarschen. Det ena viktiga med den energiuppgörelse du refererar till är att det blir ett ordentligt steg, ett paradigmskifte, för att få igång den produktionen av förnyelsebar energi som krävs för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Per Åsling.
– Det andra strategiskt viktiga är att nu är det slut med statliga subventioner av kärnkraften, den får bära sina egna kostnader. Och vi ser ju överallt i världen där ny kärnkraft byggs vilken dyrbar historia det är. Det som kommer world wide är vind och solkraft, och det bekräftar alliansens energiuppgörelse och centerns politik.

Fukushima-katastrofen har blåst nytt liv i kärnkraftsmotståndet. Om en väljare frågar dig vilket parti man ska lägga sin röst på om viljan att stoppa kärnkraften får styra, vad blir ditt svar?
– Då ska man rösta på centern. Vi har sett till att Sverige driver en politik där kärnkraften kommer att fasas ut. Det har varit mycket snack, nu är det också verkstad.

Nu finns ett gyllene tillfälle för de investeringar i infrastruktur och förnyelsebar energi centern eftersträvar. Staten kan låna till negativ realränta, en ränta lägre än inflationen – något ekonomiska läroböcker kallar ”att få betalt för att låna”. Men centern envisas med att istället vilja sälja ut gemensam egendom för att finansiera investeringar. Sätter ni inte ideologisk dogmatism före ekonomisk rationalitet?
– Vissa bedömare menar att Sverige har underinvesterat med 200 miljarder kronor sedan 80-talet, så investeringar i infrastruktur är viktigt, det stärker konkurrenskraften och i ett modernt samhälle måste människor veta att tågen går i tid. I det läget menar vi att alternativa finansieringskällor behövs. Att sälja statlig egendom är en, varför ska staten äga bankpalats i Stockholm, blir inte avkastningen bättre av ny järnvägsräls?
– Vi vill också se mer av offentligt och privat samarbete, där samhället upphandlar både byggande och drift. Men vi stänger inte dörrarna för att finansiera med offentliga medel och statsskuld, men med den finansoro som finns i Europa är det viktigt att vara försiktig. Vi vill inte att barnen ska få betala våra skulder .

Men ”underinvesteringen” du talar om beror ju till stor del på regeringens ”överskottsmål”, istället för att investera ska offentlig sektor gå med cirka 35 miljarder kronor i vinst per år. Redan 2008 hävdade den liberala ekonomiprofessorn Assar Lindbeck, Sveriges mest kända nationalekonom, att bästa stödet till kommande generationer var att avskaffa överskottsmålet och istället investera i miljö och infrastruktur. Han har fått många efterföljare, men varför lyssnar inte regeringen?
– Det finanspolitiska ramverket har varit värdefullt så här långt, och förklarar att vi har så starka statsfinanser. Nu ifrågasätts det av allt fler, Svenskt näringslivs Urban Bäckström var kritisk redan förra lågkonjunkturen och nyligen har nya LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sagt samma sak. Men ska man göra förändringar i ramverket så måste det bygga på en bred politisk enighet.

Enligt Statistiska centralbyrån är avkastningen på eget kapital i privata vårdföretag hela 15 procent, en dubbelt så hög vinstnivå som genomsnittet i näringslivet. Har inte något gått snett när företag som får en näst intill riskfri inkomst av skattepengar är dubbelt så lönsamma som de som konkurrerar på en knivskarp världsmarknad?
– Vi tycker att det är viktigt med flera olika aktörer i vårdsammanhang. Det innebär pluralism och att den enskilde människan kan välja det alternativ som passar bäst. Men visst finns det saker och ting som gått fel. Ofta beror det på dåliga upphandlingar där kvaliteten inte prioriterats. Det måste givetvis snabbt rättas till.

Centerrörelsen är en nordisk företeelse, men i dag utvecklas partierna helt olika. I Norge står Centerpartiet till vänster om mitten och sitter i en röd-grön regering med socialdemokrater och vänsterpartister. I Sverige däremot verkar centern försöka ta röster till höger om Moderaterna. Vad beror skillnaderna på?
– Vi är ju båda pragmatiska partier, och även om vi står på en snarlik värdegrund så upplever jag att här har historien och partistrukturen spelat in. Norge fick tidigt det populistiska Framstegspartiet, men har å andra sidan inte något miljöparti. Men att centern i Sverige försöker ta röster till höger om Moderaterna vill jag ändå bestämt vända mig emot.

En som hävdar just det är centerveteranen och förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund. Enligt honom leder dagens centerpolitik till ”större regional klyvning och större social klyvning”. Och visst har väl hans prognos att partiets ”förnyelse” skulle leda till röstförluster bland traditionella centerväljare utan att ge röstvinster bland liberal medelklass slagit in?
– Nej, nej, vi har inte släppt centerns gamla kärnvärden. Vi är ett parti som vill skapa möjligheter för alla geografiska delar av vårt land att växa och utvecklas. Tack vare centerns deltagande i regeringen har det gjorts historiskt mycket för detta. Bara i den senaste budgeten finns satsningar på infrastruktur, investeringsavdrag, stöd för det för landsbygden så viktiga småföretagandet och utbyggnad av bredband i glesbygden.
– Att detta inte gett resultat röstmässigt kan inte skyllas på någon annan. Det är vi själva som inte varit tillräckligt duktiga på att få ut vad vi gör och vad vi står för.

Men den sociala klyvningen då? Enligt referat från partiledaren Annie Lööfs träff med riksdagsjournalisterna så ”söker hon efter en varm fråga för att bredda sitt partis profil”. Centern sitter i en regering som bland annat försämrat för arbetslösa och sjuka och i reala termer sänkt barnbidrag och lönestöd till funktionsnedsatta. Är det inte en omvändelse under galgen att börja leta efter en varm fråga när opinionssiffrorna dyker?
– Centern står för många varma frågor men vi har varit dåliga på att lyfta fram dem. Det är mest hårda frågeställningar som näringspolitik som synts. Mycket beroende på att det är de departementen vi haft ansvar för i regeringen. Det är som Annie säger, vi behöver bli bättre på att lyfta fram andra delar av den politiska paletten.
– Sedan ska vi komma ihåg att Moderaterna har gjort ett spårbyte. De gamla Moderaterna och de nya är helt olika politiska företeelser. Det påverkar ju också bilden av Centerpartiet.

Det centerutspel som väckt mest uppmärksamhet på senare tid är förslaget att sänka ingångslönerna, kollektivavtalens lägsta löner, med 20-25 procent. Är det socialt försvarbart att föreslå heltidslöner så låga att knappast någon kan leva på dem i dagens Sverige?
– Om alternativet är att stå utanför arbetsmarknaden så är det ännu sämre. Vad vi vill är att sänka ingångströsklarna till arbetsmarknaden för ungdomar, och i senaste budgeten har vi fått igenom fler yrkesutbildningar på både gymnasium och högskola och att systemet med lärlingsplatser permanentas.
– Sedan ville vi med resonemangen om ingångslöner sända en signal till arbetsmarknadens parter som just då förhandlade att de skulle se över om det finns något i lönesättningen som hindrar ungdomar från att komma in på arbetsmarknaden. Men vi är helt främmande för att lagstifta om löner, det är parterna som sätter lönenivåerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverigedemokraterna: Vi är inget högerparti

Luppen på

Klimathotet överdrivs och stödet till vindkraften bör minskas. Satsa istället på nya kärnkraftverk. Det menar Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Sven-Olof Sällström. Och trots rollen som stödparti för alliansregeringen förnekar han bestämt att SD är ett högerparti.

Fria Tidningen

S ”blåögda” om vinstdrivande företag i vård och skola

Socialdemokraterna var blåögda när den offentliga sektorn öppnades för privata, vinstdrivna företag. Nu kan lagstiftning om "non-profit" för företag i välfärdssektorn bli nödvändigt. Det säger Anders Ygeman, S-riksdagsman från Stockholm, till Fria Tidningen. Men något löfte om att partiet inte skriver under en energiuppgörelse som innebär ny kärnkraft vill han inte ge.

Fria Tidningen

Noll procent arbetslöshet – ”en katastrof för ekonomin”

Beslutet att inte subventionera ny kärnkraft med skattepengar ligger fast, även om det innebär att inga nya aggregat byggs. Det säger Elisabeth Svantesson, moderat ledamot av riksdagens finansutskott, till Fria Tidningen. Men att andelen svenskar som har ett arbete sjunker anser hon inte att regeringen kan lastas för.

Fria Tidningen

Sjöstedt lovar inget överflöd

Klimatsatsningar, rättvis fördelning och skattemiljarder till sänkt arbetstid. Men inga löften om ökad privat konsumtion. Nye vänsterledaren Jonas Sjöstedt ger de gröna frågorna ökad tyngd i sitt partis politik. Och om Socialdemokraterna gör upp med alliansen om nya kärnkraftverk blir det ingen rödgrön regering, varnar han.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu