#prataomdet kan belönas med journalistpris | Fria Tidningen
Fria Tidningen

#prataomdet kan belönas med journalistpris

Twittertråden som blev en blogg som blev förra årets mediesnackis var en av kandidaterna när de nominerade till årets Stora journalistpris presenterades i veckan. 

Journalisterna Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter är nominerade i kategorin årets förnyare för twitterkampanjen #prataomdet, som ventilerar  gränsdragningar och övertramp i sexuella situationer och har fått ämnet att diskuteras långt utanför de sociala mediernas gränser. ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det” lyder juryns motivering.

Nominerade i kategorin är också Anette Novak för Norran.se samt Johanna Bäckström Lerneby, Linda Kakuli, Peter Bagge och Mikael Pettersson på SVT för ”Fas 3-bloggen”. Vinnarna offentliggörs den 24 november.

 

Alla nomineringar till Stora journalistpriset 2011


ÅRETS AVSLÖJANDE

Mats Deland, Henrik Brandão Jönsson och Fredrik Quistbergh (TV4)
Nominerade för reportaget ”Sanningen om Sommerlath” (Kalla fakta).
Motivering: ”För att modigt och balanserat ha gått till botten med familjen Sommerlaths nazistiska historia.”

Karin Mattisson och Marianne Westman (SVT)
Nominerade för reportaget ”Vård utan gränser” och ”Skönhetsresan” (Uppdrag granskning). 
Motivering: ”För att utifrån ett förstört människoliv ha blottlagt en total hänsynslöshet i medicinsk turism.”

Malin Olofsson och Daniel Öhman (SR)
Nominerade för radioserien och reportageboken Matens Pris
Motivering: ”För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat.”


ÅRETS BERÄTTARE

Amanda Glans och Erik Hedtjärn (Tredje statsmakten)
Nominerade för ”Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten” (P1, Sveriges Radio). 
Motivering: ”För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten.”

Agneta Bernárdzon (SVT)
Nominerad för dokumentärfilmen Kapten Nemos barn
Motivering: ”För sin skildring av hjärtslitande förväxlingar av nyfödda barn som får oss att undra hur många fler som har drabbats.”

Anders Bengtsson (Offside)
Nominerad för reportaget ”You must win”. 
Motivering: ”För berättelsen om ett av världens fattigaste länder som sätter sitt framtidshopp till en svensk fotbollstränare.”


ÅRETS FÖRNYARE

Johanna Koljonen  och Sofia Mirjamsdotter (frilans)
Nominerade för twitterkampanjen #prataomdet.  
Motivering: ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det.”

Johanna Bäckström Lerneby, Linda Kakuli, Peter Bagge och Mikael Pettersson (SVT)
Nominerade för Fas 3-bloggen. 
Motivering: ”När sekretessen hindrade granskningen kom publiken till hjälp med research och människoöden som förde bevakningen in i en ny fas.”

Anette Novak (Norran)
Nominerad 2011 för sitt arbete med Norran.se. 
Motivering: ”För att ha byggt en relation med läsarna bortom kommentarfältens näthat, och gjort tidningen till det dominerande lokala sociala mediet.”

Källa: storajournalistpriset.se

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kvinnor i fokus på växande CinemAfrica

Ett ovanligt starkt startfält med en blandning av bredd och kvalitet utlovas när CinemAfrica på onsdag gör sin 13:e filmfestival. På programmet finns bland annat festivalens första science fiction-rulle.

Dokumentär poesi om ”bygdens man”

Måns Månssons uppmärksammade långfilmsdebut H:r Landshövding, en poetisk betraktelse över Anders Björck, är den första dokumentär som någonsin tävlar om Bronshästen på Stockholms filmfestival.

– Bilden att dokumentär film måste vara en journalistisk produkt är en missuppfattning, den kan lika gärna vara poetisk och konstnärlig, säger han.

Fria.Nu

Intelligent ljusglimt i höstmörkret

Det är svårt att inte ha högt ställda förväntningar på regissören Ruben Östlunds andra långfilm De ofrivilliga. Flerfaldigt prisbelönt och hyllad på oräkneliga filmfestivaler, bland annat i Cannes där den i våras tilldelades hedervärda Un certain regard, har de lyriska skriverierna varit igång långt innan filmen haft Sverigepremiär. Höga förväntningar bäddar som bekant ofrånkomligen för att göra dig besviken. Det blir du inte på Ruben Östlunds mästerverk.

Fria.Nu

Postumt genombrott

Konstnären Carl Köhler hade svårt att kombinera sitt skapande med en långsiktig karriärstrategi och genombrottet kom av sig. Nu arbetar barnen Henry och Frida Köhler för att fadern postumt ska få ett rättmätigt erkännande. Och äntligen börjar kulturvärlden vakna.

Fria.Nu

Konsten att bevara en hemlighet

Känner du för att lätta ditt hjärta anonymt, gotta dig i andras avslöjanden och samtidigt beskåda gåtfulla husbilder? Hemligheter är en utställning som ställer yta mot innehåll och utlovar en helhetsupplevelse i det fördoldas tecken.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen