Socialistisk kandidat utsågs genom unik process | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Socialistisk kandidat utsågs genom unik process

När Francois Hollande i söndags utsågs till socialistpartiets kandidat till nästa års presidentval var det kulmen på ett demokratiskt experiment som skakat om det politiska livet i Frankrike. 

Hollande utsågs nämligen inte av en valberedning, partistyrelse, eller partikongress. Det var 1,7 miljoner fransmän – unga och gamla, män och kvinnor, arbetare och tjänstemän – som la sin röst på den förre partiledaren Hollande, vilket var 400 000 fler än som röstade på den nuvarande partiledaren Martine Aubry.

Alla fransmän som uppgav sig dela "vänsterns och republikens värderingar" och betalade en euro fick delta i valet. Ett upplägg som medvetet öppnade för väljare till andra vänsterpartier att delta, från det vänsterliberala PRG till de hårdföra trotskisterna i Lutte Ouvrière. Processen har bidragit till en uppgång i opinionsmätningarna – om det vore val i dag skulle Hollande bli den förste vänsterpresidenten sedan Francois Mitterand vann valet 1988.

Rekommenderade artiklar

Grekisk grop grävs allt djupare

Krisen i Grekland är på väg att bli den djupaste nedgång något industriland drabbats av i modern tid. Det står klart sedan nya, dystra siffror visar att den grekiska ekonomin krympt med mer än sex procent det senaste året. Samtidigt beslutas om nya besparingar och lönesänkningar som påskyndar nedgången.

Ingen fängelsedom efter massaker i Irak

Drygt sex år har gått sedan den uppmärksammade massakern i Haditha i Irak, då amerikanska marinsoldater dödade 24 civila. Först nu har rättsprocessen mot den officer som ledde soldaterna avslutats. Domen – degradering men inte fängelse – väcker ilska i Irak.

Frankrike kan införa Tobinskatt

Frankrike ska bli det första större industriland som inför en skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobinskatt. Det hävdar den franska presidenten Nicolas Sarkozy, och lovar att beslut om den nya skatten ska fattas redan under våren.

EU-toppmötet löste inte eurokrisen

Kommande krisuppgörelser i eurozonen ska hålla de privata storbankerna skadeslösa. Det beslutade EU:s regeringschefer vid EU-toppmötet i Bryssel. De enades också om tuffare budgetregler, bland annat ska länder med för höga budgetunderskott automatiskt bötfällas.

© 2021 Fria Tidningen