Svenska stjärnor förgyller Globengalan | Fria Tidningen
Fria.Nu

Svenska stjärnor förgyller Globengalan

Torsdagens friidrottsgala i Globen domineras av svenska stjärnor. Christian Olsson och Stefan Holm möter flera av världens bästa hoppare, vilket kan leda till världsresultat. Och kanske har Kajsa Bergqvist blivit en ännu bättre hoppare med hjälp av Yannick Tregaro

.

Nu är friidrottssäsongen i full gång och i väntan på inomhus-VM i Budapest 5 - 7 mars reser världseliten mellan olika

inomhusgalor. Till GE-galan i Globen på torsdag kommer inte så många internationella storstjärnor, men de största svenska namnen ska i alla fall matchas mot bra motstånd.

Världens bäste manlige trestegshoppare Christian Olsson ska försöka bygga på sin serie med 18 raka segrar. Olsson inledde i tisdags

inomhussäsongen i Göteborg, och vann med 17.16 trots att han inte fick till något lyckat hopp på en

dålig bana. Att formen är god visade dock hans träningshopp i Sydafrika nyligen - han nådde då 16.95 med halv ansats. I Globen möter Olsson bland andra den 21-årige kubanen Yoandri Betanzos, som var VM-tvåa i Paris förra sommaren och som gjort 17.39 inomhus i vinter. Ett annat starkt namn är 21-årige rumänen Marian Oprea. Dessutom kommer Jadel Gregorio från Brasilien som var femma i VM.

I herrarnas höjd kommer de tre främsta från förra sommarens VM-tävling till start. Det betyder att silvermedaljören Stefan Holm får tävla mot världsmästaren Jacques Freitag från Sydafrika och VM-trean Mark Boswell från Kanada. Holm har inlett inomhussäsongen bättre än någonsin och klarade 2.34, vilket är världsårsbästa, i Göteborg. Han gjorde också tre bra försök på 2.37.

- Jag gjorde ett fantastiskt jobb, och publiken var fantastisk. Det gick inte att misslyckas, sa Stefan Holm till TT efteråt.

I höjdtävlingen finns också 18-årige löftet Linus Thörnblad som förra lördagen satte personbästa

inomhus med 2.26. Staffan Strand, som vann höjd vid inomhus-EM 2002, gör i Globen comeback efter sin fotskada .

Sjukamperskan Carolina Klüft får ett ovanligt lätt program - hon tävlar enbart i längdhopp i Globen. Hennes stavhoppande pojkvän Patrik Kristiansson, som överraskande tog VM-brons förra året, har redan klarat 5.70 under inomhussäsongen. Han får kvalificerat motstånd av världsmästaren Guiseppe Giblisco från Italien och fjolårets världsetta Romain Mesnil från Frankrike. Här gör Oscar Janson en intressant start. Jansson satte svenskt rekord med 5.87 i somras men missade sedan VM på grund av skada. Jansson har haft problem med sin fot till nyligen men kan nu tävla åter.

En intressant start i damernas höjd gör Kajsa Bergqvist, som tränat i Sydafrika under sin nye tränare Yannick Tregaro. Tregaro har redan visat sin förmåga genom att hjälpa Christian Olsson till positionen som världsetta. Bergqvist startar för övrigt sin tävlingssäsong i Arnstadt i dag.

På 60 meter häck damer möter systrarna Kallur bland andra Lacena Golding-Clarke från Jamaica som gjort 7.93 under säsongen. Systrarna har visat bra form med bland annat 7.34 (Jenny) respektive 7.36 (Susanna) på 60 meter utan häckar. Med det är de tvåa och trea genom tiderna i landet efter 1970- och 80-talens sprinterdrottning Linda Haglund.

Galan sänds i TV 4 med start kl 20.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Fria.Nu

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Fria.Nu

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Fria.Nu

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Fria.Nu

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen