Fria Tidningen

USA leder vapenförsäljningen

USA behåller platsen som det land som säljer mest vapen till utvecklingsländerna. Samtidigt planeras en jättelik vapenaffär med Saudiarabien, som kan förvärra kapprustningen i regionen.

I måndags rapporterade Wall Street Journal att Pentagon inom kort kommer att begära att kongressen godkänner en leverans av stridsflygplan och helikoptrar till Saudiarabien till ett värde av hela 60 miljarder dollar.

Om affären godkänns skulle inte bara USA befästa sin plats som världens främsta vapenexportör, utan denna enskilda affär skulle dessutom överstiga värdet av alla konventionella vapenaffärer i världen förra året, vars sammanlagda summa låg på 57,5 miljarder dollar.

 

Av alla vapenaffärer som genomfördes förra året gick

nästan 80 procent till utvecklingsländer, enligt en rapport som kongressens granskningsorgan CRS släppte i måndags.

Enligt CSR ledde den globala finanskrisen till att antalet vapenaffärer minskade något under förra året, vilket knappast hör till vanligheterna. Men USA fortsatte att toppa listan över antalet vapenleveranser till utvecklingsländer, vilket man gjort kontinuerligt sedan år 2002.

Under förra året stod USA för drygt 38 procent av alla nya vapenavtal med utvecklingsländer, följt av Ryssland och Frankrike. Det är dock en rejäl minskning av försprånget för USA:s del, som år 2008 stod för hela 60 procent av alla sådana avtal.

USA skrev under förra året främst nya avtal om vapenleveranser med länder i Latinamerika, och högst på listan står Brasilien följt av Venezuela och Saudiarabien. I fråga om genomförda leveranser av vapen så hamnade dock Saudiarabien på första plats, vilket man även gjort om man ser till hela perioden mellan år 2002 och 2009.

 

Saudiarabien är ett land som stått för en enorm vapenimport, och som alltså nu kan vara på väg att genomföra ett mycket stort inköp från USA. Men enligt William Hartung, expert på vapenaffärer vid tankesmedjan New America Foundation, så handlar saudiernas stora inköp av vapen inte främst om militära behov.

– Det tycks snarare handla om att köpa sig en relation med USA, säger Hartung.

Israel ska enligt rapporter ha godkänt den nya jätteaffären med stridsflygplan av modellen F-15 och helikoptrar till Saudiarabien, eftersom man ska ha fått försäkringar om att inga system för långdistansrobotar ingår. Dessutom har den amerikanska administrationen ställt sig positiva till Israels förfrågan om att köpa in den senaste och mest avancerade stridsflygplansmodellen F-35, som är mer avancerad än F-15-modellen.

–Det är nästan som om vi skulle styra denna lilla kapprustning mellan Israel och Saudiarabien, säger Hartung.

 

Enligt Hartung motsvarar de 60 miljarder dollar som den föreslagna vapenaffären med Saudiarabien skulle vara värd ungefär hälften av vad Pentagon lägger på vapeninköp varje år. Och affären skulle enligt honom vara mycket viktig för de vapentillverkare som just nu står inför ett scenario där Pentagons försvarsutgifter håller på att plana ut.

Han påpekar samtidigt att den nya vapenaffären riskerar att förvärra spänningarna med Iran, som i sin tur kan komma att köpa in nya stridsflyg från Ryssland.

–Affären är bra för företagen, men den är inte bra för regionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bedrägerier för miljarder i krigets Irak

Minst 10 procent av de 60 miljarder dollar som USA utlovade till återuppbyggnad i Irak kan inte redovisas. Ännu större summor har kastats bort på ofullständiga eller övergivna projekt, enligt en ny rapport.

Fria Tidningen

Få uppmärksammade USA:s tillbakadragande från Irak

USA:s militära intervention i Irak avslutades formellt i torsdags. Efter mer än åtta och ett halvt års krig satte USA:s försvarsminister Leon Panetta punkt för invasionen och den amerikanska flaggan halades ned vid en ceremoni i Bagdad. Men händelsen verkar ha gått de flesta obemärkt förbi i USA.

Fria Tidningen

Tobinskatt på G20-agenda

En skatt på internationella valutatransaktioner som skulle användas för fattigdomsbekämpning ska nu diskuteras av G20. Microsofts grundare, filantropen och miljardären Bill Gates, är en av förespråkarna.

Fria Tidningen

USA ”mindre enat” tio år efter 9/11

Tio år efter terrordåden mot USA så hävdar de flesta amerikaner att de respekterar mångfalden och religionsfriheten i landet. Långt ifrån alla anser dock att denna princip också omfattar muslimer. Det visar en ny opinionsundersökning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu