Kvinnor i fokus på växande CinemAfrica | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Kvinnor i fokus på växande CinemAfrica

Ett ovanligt starkt startfält med en blandning av bredd och kvalitet utlovas när CinemAfrica på onsdag gör sin 13:e filmfestival. På programmet finns bland annat festivalens första science fiction-rulle.

 

Intresset för afrikansk film blir allt större i Sverige. De senaste fyra åren har publiksiffran för den afrikanska filmfestivalen CinemAfrica vuxit från 2 000 till

5 000 besökare.

– Det finns ett ökande intresse för afrikanska berättelser som är gjorda inifrån, utan de postkoloniala glasögon som vi i västvärlden är vana vid, säger Sandra Olivegren, ordförande i CinemAfrica och festivalens verksamhetsledare.

 

En annan anledning till det ökande trycket är att den afrikanska filmindustrin snabbt blivit allt större. Vid sidan av Nigeria, med världens tredje största filmindustri Nollywood, är Sydafrika på stark frammarsch. Liksom flera nordafrikanska länder och även Kenya. Här ser man hur viktigt det är med en nationell filmpolitik, menar Sandra Olivegren, som ser tendensen tydligast i länder med en utarbetad filmstrategi.

 

Och årets utbud är lovande, med många starka kort bland de 28 filmerna från 12 länder i Afrika och diasporan. Berättelser om kvinnors situation är en av de tydligaste tendenserna på årets festival, som även särskilt lyfter fram Sydafrika och unga filmskapare.

CinemAfrica har i år satsat särskilt på att blanda breda publikfilmer med mer kvalitativa produktioner, här finns allt från glättiga feelgood-historier till kortfilm och avslöjande dokumentärer. Och för första gången i festivalens historia finns en science fiction-film på programmet; den kenyanska kortfilmen Pumzi.

– Bäst hittills säljer A Woman Like No Other, en såpaliknande komedi om en kvinna som tar sig en andra man och vänder på månggiftessystemet. Och Shirley Adams som nominerades till Ingmar Bergman Debut Award på Göteborgs filmfestival får också mycket uppmärksamhet, berättar Sandra Olivegren, som uppmanar Stockholms filmsugna att ta chansen att se så mycket afrikansk film som möjligt under festivalen:

– Afrikansk film har fortfarande svårt att få distribution i Sverige, det är en av anledningarna till att CinemAfrica finns. Så man ska definitivt ta tillfället i akt när det ges.

 

CinemAfrica filmfestival pågår den 24-28 februari på Bio Rio, Klarabiografen på Kulturhuset, Sture och Zita. För biljetter och program, besök www.cinemafrica.se eller någon av festivalbiograferna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Dokumentär poesi om ”bygdens man”

Måns Månssons uppmärksammade långfilmsdebut H:r Landshövding, en poetisk betraktelse över Anders Björck, är den första dokumentär som någonsin tävlar om Bronshästen på Stockholms filmfestival.

– Bilden att dokumentär film måste vara en journalistisk produkt är en missuppfattning, den kan lika gärna vara poetisk och konstnärlig, säger han.

Fria.Nu

Intelligent ljusglimt i höstmörkret

Det är svårt att inte ha högt ställda förväntningar på regissören Ruben Östlunds andra långfilm De ofrivilliga. Flerfaldigt prisbelönt och hyllad på oräkneliga filmfestivaler, bland annat i Cannes där den i våras tilldelades hedervärda Un certain regard, har de lyriska skriverierna varit igång långt innan filmen haft Sverigepremiär. Höga förväntningar bäddar som bekant ofrånkomligen för att göra dig besviken. Det blir du inte på Ruben Östlunds mästerverk.

Fria.Nu

Postumt genombrott

Konstnären Carl Köhler hade svårt att kombinera sitt skapande med en långsiktig karriärstrategi och genombrottet kom av sig. Nu arbetar barnen Henry och Frida Köhler för att fadern postumt ska få ett rättmätigt erkännande. Och äntligen börjar kulturvärlden vakna.

Fria.Nu

Konsten att bevara en hemlighet

Känner du för att lätta ditt hjärta anonymt, gotta dig i andras avslöjanden och samtidigt beskåda gåtfulla husbilder? Hemligheter är en utställning som ställer yta mot innehåll och utlovar en helhetsupplevelse i det fördoldas tecken.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen