Initiativ mot homofobi inom fotbollen | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Justin Fashanu var under en period i slutet på åttiotalet en av Englands mest lovande fotbollsspelare. Men när han kom ut som homosexuell förändrades hans tillvaro radikalt. Utstött av gamla lagkamrater och föremål för hot och hat från läktarhåll drevs han in i en ond cirkel, och tog sitt liv efter flera år av missbruksproblem. Till dags dato är han den enda herrfotbollsspelare som kommit ut som homosexuell.

Nu ska en dag med hans namn uppmuntra världsfotbollen att se till att det inte händer igen. Initiativet The Justin Campaign vill att fotbollsklubbar i alla länder använder den nittonde februari till att belysa frågan om fotbollens homofobi i matchprogram, på läktarplats, och i styrelserummen. Redan har klubbar i Barcelona, Washington, och kampanjens hemland England annonserat att de kommer att hålla särskilda miniturneringar eller andra evenemang i samband med nittonde februari.

– En dag per år ska supportrar och klubbar förenas i sitt motstånd mot hat och intolerans, säger kampanjens huvudman Jason Hall.

I England sammanfaller kampanjen med en kontrovers involverande det brittiska fotbollsförbundet, FA och en anti-homofobisk video som var tänkt att lanseras i förra veckan. Trots att jättearenan Wembley hade bokats ställde fotbollsförbundet in preimärvisningen, med motiveringen att de behövde mer tid att arbeta på projektet. En dålig ursäkt, tyckte den gamle NBA-stjärnan John Amechi, en av de som arbetat på projektet.

– Ytterligare bevis på fotbollsförbundens vilja att försöka maskera sina djupaste och mest allvarliga problem, konstaterade han.

Ännu finns det inga besked om när filmen, som beskrivits som både ”utmanande” och ”djupt stötande” kommer att ha premiär. Men teamt om fotbollen mot homofobi har gett genklang även i övriga fotbollseuropa.

– Vi måste se till att alla inom fotbollen kan leva utan rädsla, säger tyska fotbollsförbundets ordöfrande Theo Zwanziger i en kommentar till The Justin Campaign.

I samband med kampanjens uppstart under 2009 anordnade man en konferens på temat ”Fotboll för jämställdhet.” Där talade europaparlamanentets HBT-grupps ordförande Ulrike Lunacek.

– Det står klart att det finns homosexuella i fotbollen – men nästan inga har kommit ut. Justin Fashanu var en av dem. Han kunde inte leva fullt ut och begick till slut självmord på grund av rädslorna, reaktionerna, och fördomarna. Därför är det så viktigt att arbeta mot den här rädslan, att vara öppen och bryta tystnaden, sade Lunacek.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

© 2021 Fria Tidningen