Snön försvinner för skidåkarna | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Den kalla vintern 2010 har varit bra för vintersportare i hela Europa – men ingen förväntar sig att trenden håller i sig. Utvecklingen går åt rakt motsatt håll, och på sistone har flera olika rapporter spått om dystra dagar för skidåkarna.

Nyligen annonserade Schweiz vintersportsförbund att den årliga skidsäsongen har blivit tolv dagar kortare sedan 1995. Research från Unesco visar att snögränsen vintertid världen över stadigt klättrar uppåt – i Österrike förväntas skillnaden vara uppemot 300 meter inom fyrtio år. Vad det skulle betyda för ett land som står som värdnation för alpin idrott på världsnivå varje år är inte svårt att räkna ut.

Problemet finns över hela världen, men särskilt i Europa, där skidorterna kan ligga på jämförelsevis mycket låg höjd. Lillehammer, där OS avgjordes så sent som 1994, ligger endast 180 meter över havet.

I takt med klimatförändringarna har redan flera lågt liggande skidorter tvingats förändra verksamheten. Vissa har byggt golfbanor eller erbjuder cykelbanor. Andra försöker arbeta med snömaskiner – som Morillon, vid gränsen mellan Schweiz-Frankrike, 700 meter över havsytan, och tidigare en populär skidort. Redan nu står konstsnö för över sjuttio procent av underlaget på italienska skidorter, och trettio procent av underlaget i de franska skidorterna, rapporterar brittiska The Observer. Framtiden kan nu finnas i Marocko – där skidorten Oukaimeden, på 2600 meters höjd, har expanderat stort på senare år tack vare ”snögaranti” jämfört med de europeiska låghöjdsorterna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

© 2021 Fria Tidningen