Kaos i fotbollsvärlden inför 2010 | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Det har varit en tuff höst för FIFA. Sedan kvalspelet till VM avslutades i oktober – Sverige misslyckades som bekant med att kvalificera sig – har flera oegentligheter i medlemsförbunden fått huvudförbundet att kalla in förstärkning. Det är Interpol som kommer att assistera fotbollsförbundet med att spåra upp korruption och mutbrott både inför och under VM. Samarbetet påbörjas sedan det, enligt FIFA, förekommit en våg av mutor och uppgjorda matcher i flera ligor under 2009.

Och det är de europeiska ligorna som står i centrum för undersökningen. Interpol har analyserat rapporter från det europeiska fotbollsförbundet UEFA om bland annat misstänkta uppgjorda matcher i den grekiska andraligan och i Spanien – inklusive matcher med välkända lag som Rayo Vallecano. Även klubbar i Ungern och Lettland är under utredning.

– Även om vi inte kan ändra lagarna i länder så kan vi samarbeta för att öka fotbollens transparens, säger Sepp Blatter, FIFA-president, i ett uttalande.

Men det är inte bara korruption i Europa som varit en huvudvärk för Blatter de senaste veckorna. Sedan Irak och Kuwait stängts av från FIFA tidigare i år har flera andra medlemsländer hamnat i riskzonen för avstängning på grund av att deras fotbollsförbund misstänks för oegentligheter. Länderna det handlar om är El Salvador, Samoa och Togo, som deltog i världsmästerskapet 2006. Det samoanska fotbollsförbundet, som är starkt skuldsatt, står redan under en FIFA-styrd ”normaliseringskommitté”. Dessutom ställs det pakistanska fotbollsförbundets ordförande snart inför domstol, anklagad bland annat för att ha försnillat över 700 000 dollar.

Kanske var det de många skandalerna som fick FIFA:s kommunikationsdirektör Hans Klaus att meddela sin avgång i förra veckan. ”Motsatta perspektiv om kommunikationsstrategi” var den officiella anledningen. Klaus, som väntar med avgången tills efter fotbolls-VM, beskrev i ett kort meddelande FIFA som en ”fascinerande organisation.”

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

© 2021 Fria Tidningen