Fria Tidningen

EU stoppar mediciner på väg till fattiga

EU har stoppat flera stora försändelser av mediciner som varit på väg till behövande i fattiga länder. Det skriver organisationerna Oxfam och Health Action International i en gemensam rapport som släpptes på tisdagen.

Enligt rapporten handlar det om så kallade generiska preparat, det vill säga lågpriskopior av originalläkemedel, som tillverkats i Indien och varit på väg till Latinamerika, men som stoppats inom EU. Orsaken är påstådda brott mot patenträtten.

Men enligt Oxfam och Health Action International har lasterna bestått av läkemedel som får exporteras till andra länder i enlighet med Världshandelsorganisationen WTO:s regler.

Indien och Brasilien planerar just nu att lämna in en anmälan till WTO efter att en last med indisktillverkade bromsmediciner mot hiv stoppats i Nederländerna. Lasten med mediciner skulle enligt planerna transporteras vidare från Europa till Brasilien, Colombia och Nigeria.

Sophie Bloemen vid Health Action International säger till IPS att lasten stoppades av den nederländska tullen med hänvisning till EU:s patentlagar, trots att försändelsen skulle skeppas vidare utanför EU.

Sedan slutet av förra året har sammanlagt 19 laster med generiska mediciner stoppats av tullen i Tyskland och Nederländerna, enligt rapporten. Av de senaste 17 stoppade lasterna kom alla utom en från Indien och var på väg till bland annat Peru, Colombia, Ecuador och Nigeria.

Enligt rapporten bestod försändelserna till en stor del av mycket eftertraktade läkemedel som behövs för att behandla livshotande sjukdomar.

Rapportförfattarna menar att EU genom sitt agerande sätter de stora läkemedelsbolagens intressen före människors akuta behov av mediciner. Enligt rapporten utövar EU påtryckningar mot utvecklingsländernas regeringar för att dessa ”ska överge sin rätt att anskaffa billiga, generiska mediciner till skydd för folkhälsan, trots att det är en rättighet som garanteras av de globala handelsreglerna”.

Enligt rapporten kräver EU dessutom i samband med diskussioner om handels- och samarbetsavtal en utökning av patenträtten, utöver de regler som gäller enligt WTO:s så kallade Trips-avtal.

Detta skulle leda till en prisökning på läkemedel i utvecklingsländerna, enligt rapporten. Och Elise Ford, som är chef för Oxfams avdelning för EU-frågor, säger att det skulle slå mycket hårt mot de allra fattigaste i utvecklingsländerna.

– Miljontals fattiga människor tvingas betala för sina mediciner med egna pengar, så även en liten prishöjning kan leda till att de inte längre har råd med det. EU:s politik är direkt ansvarig för denna skandal, säger Elise Ford.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu