Fria Tidningen

Designerdockor bidrar till att barn i Darfur får vaccinationer

Dockor designade av bland annat Armani och Prada hjälper till att sponsra ett vaccineringsprogram i det krigsdrabbade Darfur. Projektet ”Frimousses de Creaturs” har växt fram på bara några år i Frankrike och inkluderar nu över hundra designers och framträdande artister.

Förra året finansierade det franska dockprojektet, som koordinerats av Unicef, över 160 000 poliovaccinationer för barn i Darfur. Och 183 000 nyfödda i det konfliktdrabbade området fick sprutor mot tuberkulos. Men det är bara en del av de över två miljoner barn som påverkats av den humanitära krisen i Darfur, där tusentals människor mördats sedan 2003.

Konstnärer som Damien Hirst och Jeff Koons, bägge kända för sina provokativa och kontroversiella konstverk, har deltagit i trasdockeprojektet. Artister har också gått med. Både sångerskan France Gall och skådespelerskan Isabelle Adjani har tillverkat och dekorerat dockor.

– Som artist har jag en roll att spela. Jag måste vara nära det som händer runtomkring, vare sig det handlar om politik, sociologi, eller ekologi. Jag försöker involvera mig så mycket jag kan i den värld jag lever i, berättar designern Sonia Rykiel, som också gjort dockor för projektet.

I veckan, den 19 november – en dag före årsdagen av FN:s ratifiering av barnkonventionen – ska de handgjorda dockorna säljas av auktionshuset Drouot Montaigne, i vad som blivit en årlig tradition. All profit går direkt till vaccineringsprogrammet.

Den dyraste dockan som hittills auktionerats ut designades av Chanel och kostade 23 000 euros. Den ingick bland de dockor som såldes år 2008, då 227 000 euro samlades in med hjälp av dockorna. Det är sex gånger mer pengar än vad som samlades in projektets första år, 2003.

– Från en liten början har vi övertygat de stora designerhusen om att delta, säger Magali Riedel, projektets ledare med en lång bakgrund hos Unicef.

– Tiotusentals barns liv hänger i vågskålen, så vi kämpade hårt och länge för att det här skulle bli verklighet.

Trots finanskrisen kan det bli ännu större summor i år. Antalet deltagare och sponsorer är större än någonsin tidigare. Unicef räknar med att kunna vaccinera 260 000 nyfödda år 2010. Dessutom ska 195 000 gravida få stelkrampssprutor.

För de designers som deltar i Frimousses de Createurs är projektet ett sätt att visa att mode kan vara relevant och ta del i sociala frågor. Den Frankrike-baserade afrikanska designern Mariétou Mariette Dicko säger att hon stödjer Unicef sedan hon arbetade för organisationen i Mali. Hennes dockor har fått mycket uppmärksamhet för sina klara färger och okonventionella stil.

Men Frimousse-projektet varken börjar eller slutar med designers. För att finansiera vaccinationer i länder förutom Sudan så har tusentals skolbarn gett sig i kast med ett liknande projekt. De gör trasdockor som säljs till vuxna för 20 euros per docka. Beloppet är tillräckligt mycket pengar för att bekosta hela cykeln av barnvaccinationer för ett spädbarn.

Tidigare i år kastades flera humanitära grupper ut ur Sudan efter att presidenten, Omar al-Bashir, anklagats för krigsbrott. Bland de organisationer som avvisades fanns den franska avdelningen av Läkare utan Gränser, som arbetade med vaccinationerna. Doktor Anne Loarec, fältkoordinator för organisationen, berättade att fokus i regionen ligger på att ge stelkrampssprutor åt kvinnor som riskerar att bli gravida, samt att vaccinera barn under fem mot polio, tuberkulos, difteri, stelkramp, och kikhosta.

– Vi vet att sjukdomar som skulle kunna förhindras av av vaccin har hög dödlighetsfaktor. 70 procent av de som drabbas av stelkramp dör. Det är tydligt hur viktigt det är med tillgång till vaccinationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu