Debatt


Syndikalistiska ungdomsförbundet Linköping
Fria.Nu

Poliser kränker människor om och om igen

Under oroligheterna i Rosengård kallade polisen folk för ”blattajävlar” och ”apajävel”. Vi vet att detta inte är isolerade fall. Polisen kränker människor, hindrar dem att delta i demonstrationer och ger dem olika tillmälen, skriver Syndikalistiska ungdomsförbundet i Linköping.

Under den senaste tiden har anmälningarna mot polisen ökat, men antalet ärenden som lett till åtal är fortfarande bara några procent. Fram till juli 2008 gjordes 668 anmälningar, de flesta gällande tjänstefel, misshandel och övervåld. Som jämförelse gjordes 630 anmälningar under hela 2007.

Med tanke på polisväsendets makt och det som polisen har som uppgift och förväntas representera har vi som medborgare rätt att ställa krav och känna tillit till deras yrkesutövning.

I media kunde vi, under oroligheterna i Rosengård, läsa om polisens ”heroiska” insats och man valde att lyfta bort fokus från den grovt rasistiska och diskriminerande behandling som mötte Rosengårdsborna. Poliser kallade folk ”blattajävlar” och ”apajävel” och säger att de ska göra en inblandad steril när de får tag på honom. Dessa avskyvärda uttalanden filmades av en polisman som, uppenbarligen utan minsta reflektion, använde filmen som bevis i en rättegång i samband med Rosengårdskravallerna. Att filmen utan tveksamheter lades fram som bevismaterial i ärendet tyder på att jargongen inte är uppseendeväckande inom poliskåren.

Polischefen Bengt Svensson menade att språkbruket i polisbussen är beklagligt och sällsynt. Dock är det anmärkningsvärt att detta uttalande kom först efter att media spridit nyheten.

Vi vet att dessa händelser inte är att betrakta som isolerade fall, då polisen kränkt demonstranter och aktivister verbalt vid flera tillfällen, bland annat vid Göteborgskravallerna 2001, där uttryck som ”fittor” och ”kommunistsvin” användes.

I Salem i december 2008, där nynazister årligen marscherar, förhindrade polisen såväl motdemonstranter som journalister att ta sig till en grundlagsskyddad antirasistisk demonstration. Genom att frånta motdemonstranter rättigheten att ta sig till den tillståndsgivna, fredliga demonstrationen hjälpte polisen nynazisterna att vinna en stor propagandaseger. Ännu en gång utsattes den svenska demokratin för övergrepp av dem som påstår sig försvara den. Inte nog med detta – innan motdemonstranterna sattes i vad polisen kallar ”rullande arrest” uttalades saker som ”Såg du vad den där jävla negern gjorde?” och ”Ta honom, han är ledare för packet!” samt ”Håll käften jävla idioter”.

Under händelserna i Salem fotades en polisman som tecknat handen som en pistol riktat mot antirasisterna. Arrangörerna av den antirasistiska demonstrationen, Nätverket mot rasism, anser att detta är att betrakta som ett mordhot och är talande för polisens inställning till de antirasistiska krafterna i samhället. Denna inställning har kommit väl till uttryck, inte minst när de fråntog medborgare deras mötesfrihet.

Med tanke på de senaste händelserna, på polisens missbruk av sin position och de ökande anmälningssiffrorna har vi som medborgare all anledning att kritisera och ifrågasätta polisens handlande.

Vi har alla rätt att känna förtroende för rättsväsendet oavsett om vi bor i Rosengård, Linköping eller Lidingö!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu