• Kiffe Kiffe imorgon påminner mycket om en feelgood-film, skriver Marja Beckman.
Stockholms Fria

Fransk ghettoroman av ung debutant

Snacka om tajming. Faïza Guènes (född 1985) debutbok kom ut strax före kravallerna i Paris och blev en stor succé i Frankrike. Nu är det svenskarnas tur att läsa om 15-åriga Doria som lever med sin mor i en ghettoliknande förort utanför Paris. Jag har bara sett dessa bostadsområden på tv, men såvitt jag vet får de våra svenska motsvarigheter att likna Djursholm.

Trots misären är Kiffe Kiffe imorgon ingen nattsvart berättelse, även om den börjar dystert. Dorias far har rest tillbaka till Marocko och gift om sig eftersom modern inte lyckats föda någon son till honom. Nu sliter Dorias mor på ett underbetalt städjobb och de får regelbundna besök från socialen.

Kläder handlar de på loppmarknaden, något som Dorias skolkamrater inte låter henne glömma. Det går inget vidare för henne i skolan och hon har inga speciella mål i livet. Jag tycker om att Doria är så alldaglig - annars brukar berättelser om fattiga flickor ofta handla om att de är exceptionellt begåvade eller vackra och en dag får sin revansch.
Boken är skriven i jagform och tonen är dråplig och rolig fastän smärtan och förnedringen hela tiden ligger och lurar. Många förväntade inslag finns i de korta kapitlen: den inlåsta muslimska dottern som rymmer, kvartershandlaren som ger kredit och har varor som har passerat bäst före-datum, och grannens son som åker i fängelse. Där finns också en uppbygglig berättelse om den före detta langaren som rycker upp sig, skaffar jobb och blir kär.

Även Dorias mor utvecklas under historiens gång. Kvinnan från socialen hjälper henne att sluta sitt städjobb och börja läsa franska. Allt blir inte bra i slutet, men våra hjältar har fått hoppet tillbaka. Det står i författarpresentationen att Faïza Guène skriver filmmanus, och Kiffe Kiffe imorgon känns väldigt mycket som en feelgood-film. Historien är upplyftande utan att samhällskritiken kan avfärdas. Det är en gullig liten bok, inte direkt nyskapande men väl värd de få timmar det tar att läsa ut den.

Fakta: 

Litteratur
Kiffe Kiffe imorgon
Författare: Faïza Guène
Översättning: Lotta Riad
Bokförlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Can ger perspektiv på livet

Mustafa Can är en ovanlig skribent i Sverige. Inte bara för att han är född utanför Sveriges gränser, utan också för att han inte är det minsta ironisk. Ofta är han en hårsmån från att trilla rakt ner i klichéträsket, men inte en enda gång faller han över kanten. Kanske beror det på att han skriver direkt från hjärtat, utlämnande och personligt, men samtidigt allmängiltigt.

Sorglig och hisnande på samma gång

Cecilia Davidsson har etablerat sig som kritikerälskad novellist. Med sin ordknappa, Raymond Carver-inspirerade stil blev hon en av 1990-talets mest uppmärksammade debutanter. Det sista Cecilia Davidsson gör är att skriva någon på näsan.

Stockholms Fria

En bladvändare, men ingen bra roman

Peter föds i England i början av 1960-talet och får först vid 16 års ålder veta att hans biologiske far är östtysk. Hans mor vet varken vad fadern heter eller om han lever, och järnridån står mellan dem.

Stockholms Fria

Så mysigt att man inte vill att det ska ta slut

Det kanske mest slående med D Muttants kabaré är hur svältfödd man är på någon som talar öppet och ärligt om kvinnlig sexualitet. Detta kan låta underligt i en värld full av'frigjorda' Big Brother-brudar. Men faktum är att 99,9 procent av all den sexexponering vi påtvingas är gjord av och/eller för mannens ögon.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu