Intelligent ljusglimt i höstmörkret | Fria Tidningen
Fria.Nu

Intelligent ljusglimt i höstmörkret

Det är svårt att inte ha högt ställda förväntningar på regissören Ruben Östlunds andra långfilm De ofrivilliga. Flerfaldigt prisbelönt och hyllad på oräkneliga filmfestivaler, bland annat i Cannes där den i våras tilldelades hedervärda Un certain regard, har de lyriska skriverierna varit igång långt innan filmen haft Sverigepremiär. Höga förväntningar bäddar som bekant ofrånkomligen för att göra dig besviken. Det blir du inte på Ruben Östlunds mästerverk.

Regissören som gav oss hyllade Gitarrmongot har återigen gjort en studie av individens litenhet i kollektivet. De ofrivilliga är ett antal personer som i fem olika situationer genom sin passivitet och oförmåga att gå emot gruppens konsensus blir uppsåt till utfall med ödesdigra konsekvenser. Genom vardagliga händelseförlopp som garanterar igenkänning skildras såväl det svenska samhället som den psykologiska spänningen mellan individens övertygelse och den kollektiva viljan.

Det är med ett smygande obehag vi följer bussresan, de tonårigt hormonstinna småstadstjejerna, gästerna på det högtidliga 60-årskalaset, lärarkollegiet och grabbgängets fyllehelg på landstället. Alla situationer lockande till såväl nervösa skratt som svettiga handflator, alla obevekligt på väg mot en eventuellt stundande katastrof.

Med små medel fångar Ruben Östlund och medförfattaren Erik Hemmendorff genialt den svenska mentaliteten på pricken. Genom långa tystnader eskaleras de pinsamma stämningarna, situationerna tycks ohållbara och publiken skruvar på sig av obehag. Ska inte någon i gruppen agera, när alla i det tysta så tydligt inser i att saker håller på att gå över styr?

De ofrivilliga är definitivt ingen feelgoodfilm och är du ute efter en mysig biostund ska du undvika den här filmen. Till alla andra kan jag bara säga: gå och se! De ofrivilliga är en intelligent, välspelad och genomtänkt ljuspunkt i höstmörkret som ingen bör missa.

Fakta: 

Film

De ofrivilliga

Visas 22/11 kl 18 (Skandia) och 24/11 kl 21 (Sture).

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kvinnor i fokus på växande CinemAfrica

Ett ovanligt starkt startfält med en blandning av bredd och kvalitet utlovas när CinemAfrica på onsdag gör sin 13:e filmfestival. På programmet finns bland annat festivalens första science fiction-rulle.

Dokumentär poesi om ”bygdens man”

Måns Månssons uppmärksammade långfilmsdebut H:r Landshövding, en poetisk betraktelse över Anders Björck, är den första dokumentär som någonsin tävlar om Bronshästen på Stockholms filmfestival.

– Bilden att dokumentär film måste vara en journalistisk produkt är en missuppfattning, den kan lika gärna vara poetisk och konstnärlig, säger han.

Fria.Nu

Postumt genombrott

Konstnären Carl Köhler hade svårt att kombinera sitt skapande med en långsiktig karriärstrategi och genombrottet kom av sig. Nu arbetar barnen Henry och Frida Köhler för att fadern postumt ska få ett rättmätigt erkännande. Och äntligen börjar kulturvärlden vakna.

Fria.Nu

Konsten att bevara en hemlighet

Känner du för att lätta ditt hjärta anonymt, gotta dig i andras avslöjanden och samtidigt beskåda gåtfulla husbilder? Hemligheter är en utställning som ställer yta mot innehåll och utlovar en helhetsupplevelse i det fördoldas tecken.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen