Storebror får inte avbildas | Fria Tidningen
Fria.Nu

Storebror får inte avbildas

Ett sjumetersverk av hyllade gatukonstnären Banksy ska tvättas bort. Det har Westminster Council beslutat, uppger The Times nätupplaga. Verket i fråga är Banksys största i London och kritiserar Storbritanniens massiva övervakning av medborgarna med texten ”One nation under CCTV”.

– Om vi godkänner det här kan vi lika gärna säga att vilken unge som helst med en sprejburk skapar konst, säger Robert Davis, ordförande för Westminsters planeringskommitté.

CCTV, closed-circuit television, kan beskrivas som ett system för att knyta samman materialet från flera enskilda videokameror till en specifik punkt. Enligt kritikerna kan en heltäckande övervakning av allmänna utrymmen lätt missbrukas och det är heller inte klarlagt att övervakningen fyller sin funktion.

I Storbritannien används CCTV bland annat till brottsprevention och för att komma åt så kallade antisociala beteenden. Enligt en rapport från tidigare i år löses dock bara tre procent av brotten med hjälp av CCTV.

Det finns uppskattningsvis 300000 övervakningskameror i London, enligt The Independent.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Intensiv bloggaktivitet kring FRA-lagen

Det kokar i bloggosfären. Den överlägset mest debatterade frågan just nu bland bloggare är FRA-lagen, som ger staten utökade möjligheter att avlyssna medborgarna. Enkelt uttryckt ger lagen FRA möjlighet att övervaka all webb- och e-posttrafik och alla telefonsamtal som passerar Sveriges gränser.

Fria.Nu

Varför är det så tyst om storebror?

I veckan lanserade storebrors fiende Pär Ström en ny argumentsamling för övervakningskritiker, lagom till riksdagsomröstningen om FRA-lagen i juni. Men Ströms debattinlägg är bara en droppe i ett Orwellskt hav. Vi har blivit så vana vid övervakningen att vi inte bara pådyvlas den utan även aktivt efterfrågar den, skriver Kristian Borg.

Fria.Nu

I dag är vi alla danskar

Kampen om Ungdomshuset är över. Men nu har aktivisterna flyttat ut på gatan istället. Kanske är det här initiativen till framtidens frizoner föds, skriver Kristian Borg.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen