Intensiv bloggaktivitet kring FRA-lagen | Fria Tidningen
Fria.Nu

Intensiv bloggaktivitet kring FRA-lagen

Det kokar i bloggosfären. Den överlägset mest debatterade frågan just nu bland bloggare är FRA-lagen, som ger staten utökade möjligheter att avlyssna medborgarna. Enkelt uttryckt ger lagen FRA möjlighet att övervaka all webb- och e-posttrafik och alla telefonsamtal som passerar Sveriges gränser.

På tisdag hålls debatt i riksdagen och på onsdag, den 18 juni, fattas beslut i frågan. För att lagen ska fällas räcker det att fyra borgerliga riksdagsledamöter går emot sina partier. Oppositionen har redan meddelat att de kommer att rösta mot förslaget.

Pressen är hård mot de ledamöter som ännu inte har bestämt sig eller som inte har deklarerat var de står.

I veckan beslutade Moderata ungdomsförbundet (MUF) att namnge åtta ledamöter som det förväntar sig ett nej från, med hänvisning till att de valts in i riksdagen tack vare ungdomsförbundets stöd. Bland andra Anna König Jerlmyr, Tomas Tobé, Fredrik Schulte och Karl Sigfrid uppmanas nu bekänna färg.

Även i centerpartiet är frågan omdiskuterad. I torsdags berättade centerpartisten Fredrick Federley att han ännu inte har bestämt hur han ska rösta. Han har skrivit två olika anföranden till riksdagsdebatten, med två olika slut. Först efter måndagens partimöte bestämmer han sig.

Till Svenska dagbladet sade han i torsdags att han, om han väljer ja-alternativet, gör det av karriärmässiga skäl:

– Det är att ingen i regeringen ska bli arg på mig. Att ingen i de andra borgerliga partierna ska bli arg på mig.

Det har gjorts filmer, undertecknats protestskrivelser och skrivits tusentals blogginlägg i ämnet. Sent omsider har även mainstreammedia vaknat och bevakat frågan. Både Tidningsutgivarna och Journalistförbundet har protesterat och till och med den tidigare Säpochefen Anders Eriksson har kritiserat förslaget.

Bloggaren Trottens betraktelser skriver att han under veckan mejlade till borgerliga riksdagsledamöter och vädjade till ”deras sunda förnuft, uppmanade dem att visa lite ryggrad och gå mot partilinjen”.

Bloggaren Björn Wadström menar att uppmärksamheten kring frågan gör det pinsamt för alliansen. ”Det har skrivits 1000-tals bloggar om hur vansinnigt förlaget är. Att inte alliansregeringen förstår att det är uttryck för något viktigt övergår nog mitt förstånd. Men när även säpochefer säger nej då borde väl Reinfeldt vakna och inse att den här lagen skall vi inte ha i Sverige!”

Piratpartiet, som är en av de mest drivande krafterna i motståndet mot FRA-förslaget, har genomfört en uppmärksammad kampanj. Alliansens 178 riksdagsledamöter har fått uppsprättade och igentejpade brev med stämpeln ”Granskat av försvarets brevanstalt”, innehållande argument mot lagförslaget.

Bloggaren Blogge Bloggelito har till och med myntat ett uttryck om den senaste tidens aktivitet i bloggosfären. Det passar bra i sammanhanget: ”bloggbävning”.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Storebror får inte avbildas

Ett sjumetersverk av hyllade gatukonstnären Banksy ska tvättas bort. Det har Westminster Council beslutat, uppger The Times nätupplaga. Verket i fråga är Banksys största i London och kritiserar Storbritanniens massiva övervakning av medborgarna med texten ”One nation under CCTV”.

Fria.Nu

Varför är det så tyst om storebror?

I veckan lanserade storebrors fiende Pär Ström en ny argumentsamling för övervakningskritiker, lagom till riksdagsomröstningen om FRA-lagen i juni. Men Ströms debattinlägg är bara en droppe i ett Orwellskt hav. Vi har blivit så vana vid övervakningen att vi inte bara pådyvlas den utan även aktivt efterfrågar den, skriver Kristian Borg.

Fria.Nu

I dag är vi alla danskar

Kampen om Ungdomshuset är över. Men nu har aktivisterna flyttat ut på gatan istället. Kanske är det här initiativen till framtidens frizoner föds, skriver Kristian Borg.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen